Λευκός Οίκος: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τα F-35 στην Τουρκία

Λευκός Οίκος: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τα F-35 στην Τουρκία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει αλλάξει η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, άρα, αν δεν εγκαταλείψει τη χρήση ρωσικών αμυντικών συστημάτων, οι κυρώσεις παραμένουν, αλλά οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται, δήλωσε ο υπεύθυνος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χθες το βράδυ.

Επιβεβαιώνοντας την αμερικανική θέση, μετά και τις σχετικές δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Αγκυρα, σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, ο κ. Κίρμπι απάντησε σε ερώτηση για την επάνοδο της Τουρκίας στο πρόγραμμα λέγοντας πως ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν.

«Δεν υφίσταται κάποια αλλαγή στην άποψή μας ότι το πρόγραμμα των F-35 είναι ασύμβατο για την Τουρκία με τη χρήση εκ μέρους της των πυραύλων S-300 και S-400. Επομένως εξακολουθούμε να έχουμε τις σχετικές συζητήσεις», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στην τακτική ενημέρωση στον Λευκό Οίκο.

«Εφόσον η Τουρκία μπορέσει να διαλύσει τις ανησυχίες μας για το θέμα αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει μια επάνοδος – μια επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35. Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Δεν υπάρχει μεταβολή σε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Κίρμπι.

Λευκός Οίκος: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τα F-35 στην Τουρκία-1

Το θέμα είχε εγείρει με συνέντευξή της στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk η Β. Νούλαντ, δηλώνοντας ότι εφόσον η Αγκυρα εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχει προμηθευτεί, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επάνοδό της στο πρόγραμμα των αεροσκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή