Ταϊβάν: Το κοινοβούλιο εξέλεξε πρόεδρο που θεωρείται ότι πρόσκειται στην Κίνα

Ταϊβάν: Το κοινοβούλιο εξέλεξε πρόεδρο που θεωρείται ότι πρόσκειται στην Κίνα

Το κυβερνών κόμμα χαρακτηρίζει προσκείμενο στο Πεκίνο τον νέο πρόεδρο της βουλής στην Ταϊπέι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν εξέλεξε την Πέμπτη έναν πρώην υποψήφιο για την προεδρία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ως νέο πρόεδρό του, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη φιλοξενία ξένων νομοθετών που επισκέπτονται και τον οποίο το κυβερνών κόμμα είπε ότι πρόσκειται στην Κίνα.

Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) κέρδισε τον περασμένο μήνα τις προεδρικές εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Η Κίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική της παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης στην Ταϊπέι, θεωρεί το DPP ως αυτονομιστικό.

Σύμφωνα με το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης της Ταϊβάν, ο πρόεδρος είναι αυτός που διορίζει τον πρωθυπουργό. Τώρα, χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία πλέον, το DPP θα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για να περάσει η νομοθετική του ατζέντα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Kuomintang (KMT) κέρδισε μία έδρα περισσότερη από το DPP, αλλά το μικρό Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν (TPP) πήρε οκτώ έδρες, στερώντας από το KMT την πλειοψηφία στη Βουλή των 113 μελών.

Ο Χαν Κουό-γιου του KMT, ο οποίος έχασε με διαφορά τις προεδρικές εκλογές από την Τσάι Ινγκ-γουέν Tsai Ing-wen του DPP το 2020, κέρδισε τις εκλογές για την προεδρία της βουλής. Το TPP απείχε από την ψηφοφορία μετά την ήττα του ίδιου του υποψηφίου του κόμματος στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας.

«Πιστεύω ότι η πλειονότητα του λαού της Ταϊβάν προσβλέπει σε ένα Κοινοβούλιο που αντιμετωπίζει σοβαρά τη διακυβέρνηση, ενώνει και συνεργάζεται και είναι αφοσιωμένο στην ευημερία του λαού της Ταϊβάν, αντί να έχει ως στόχο τη μάχη», είπε ο κ. Χαν στους δημοσιογράφους.

«Του αρέσει περισσότερο»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το DPP δημοσίευσε μια τηλεοπτική διαφήμιση με επίκεντρο την επίσκεψη του Χαν στο γραφείο συνδέσμου της κινεζικής κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ το 2019 πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι αυτό ήταν το μέρος που «του αρέσει περισσότερο» να πηγαίνει.

Ο Χαν επισκέφθηκε επίσης την ηπειρωτική Κίνα εκείνη τη χρονιά, όπου συναντήθηκε με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και επανέλαβε τη δέσμευσή του στη θέση ότι τόσο η Ταϊβάν όσο και η Κίνα ανήκουν σε «μία Κίνα», θέση που απορρίπτει με κάθε τρόπο το κυβερνών κόμμα στην Ταϊπέι.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή