Χονγκ Κονγκ: Κίνδυνος αποδυνάμωσης του ασιατικού οικονομικού κέντρου από τα νέα μέτρα

Χονγκ Κονγκ: Κίνδυνος αποδυνάμωσης του ασιατικού οικονομικού κέντρου από τα νέα μέτρα

Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε την Τρίτη την πρόθεσή του να φέρει σύντομα ακόμη αυστηρότερους νόμους

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε σήμερα, Τρίτη, την πρόθεσή του να φέρει σύντομα ακόμη αυστηρότερους νόμους για την εθνική ασφάλεια, βασιζόμενος στη σαρωτική νομοθεσία που επέβαλε το Πεκίνο στην πόλη το 2020, λέγοντας ότι η πόλη «δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει».

Ορισμένοι επιχειρηματίες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην πόλη, που ανήκει στην Κίνα αλλά υπό ιδιαίτερο καθεστώς, λένε ότι η προοπτική νέων νόμων που στοχεύουν την κατασκοπεία, τα κρατικά μυστικά και την ξένη επιρροή θα μπορούσαν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στον παγκόσμιο οικονομικό κόμβο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Λι, πρακτικά κυβερνήτης της επαρχίας, είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει τους νόμους «το συντομότερο δυνατό», αλλά δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έγκρισή τους από το νομοθετικό σώμα της πόλης.

«Γιατί τώρα; Διότι δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το έχω πει πολύ ξεκάθαρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Είναι 26 χρόνια που περιμένουμε. Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο», είπε ο Λι, περιγράφοντάς το ως συνταγματική ευθύνη της πόλης που από το 1997 πέρασε στην Κίνα από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία.

«Ενώ εμείς, η κοινωνία στο σύνολό της, φαινόμαστε ήρεμοι και φαινόμαστε πολύ ασφαλείς, πρέπει να προσέχουμε για πιθανές δολιοφθορές, υπόγεια ρεύματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα», είπε, τονίζοντας ότι κάποιοι ξένοι πράκτορες θα μπορούσαν ακόμα να είναι ενεργοί στο Χονγκ Κονγκ.

Παρατηρητές σχολιάζουν ότι στο στόχαστρο τίθενται αντιφρονούντες του καθεστώτος του Πεκίνου, το οποίο από τον καιρό της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε πάντα λόγο για «μία χώρα αλλά δύο συστήματα», ώστε να καθησυχάσει τη διεθνή οικονομική αγορά που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Χονγκ Κονγκ όσον αφορά την Απω Ανατολή.

Προς διαβούλευση

Ο Λι είπε ότι οι ελευθερίες θα διαφυλαχθούν και οι νόμοι θα πληρούν τα διεθνή πρότυπα. Ενα έγγραφο διαβούλευσης 110 σελίδων θα υποβληθεί στο Νομοθετικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τρίτης και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Το έγγραφο περιγράφει την ανάγκη για νέους και ενημερωμένους νόμους που καλύπτουν την κλοπή κρατικών μυστικών, την κατασκοπεία, την προδοσία, την εξέγερση και το σαμποτάζ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπολογιστών και ηλεκτρονικών συστημάτων για τη διεξαγωγή ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Υποστηρίζεται επίσης αυστηρότερος έλεγχος των ξένων πολιτικών οργανώσεων που συνδέονται με την πόλη.

Το έγγραφο διαβούλευσης προειδοποιεί ότι το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται υπό αυξανόμενη απειλή από ξένες επιχειρήσεις κατασκοπείας και πληροφοριών και επικαλείται τους μήνες των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που συγκλόνισαν την πόλη το 2019.

Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ «υπόκεινται αναπόφευκτα σε πράξεις και δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, που διεξάγονται από πράκτορες ή κατασκόπους ξένων δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένων ξένων πολιτικών οργανώσεων ή υπηρεσιών πληροφοριών)» στην πόλη, σημειώνει.

Καθορίζει περαιτέρω μια λίστα κρατικών μυστικών στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, επιστημονικών και κοινωνικών μυστικών, αλλά λέει ότι για να χαρακτηριστούν ως τέτοια θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια εάν απελευθερωθούν.

Ενώ Κινέζοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι ο νόμος του 2020 ήταν ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της σταθερότητας μετά τις παρατεταμένες διαδηλώσεις του 2019, το νέο πακέτο απαιτείται εδώ και πολύ καιρό βάσει του μίνι συντάγματος, γνωστού ως Βασικού Νόμου.

Αυτό το έγγραφο καθορίζει τη σχέση της πρώην βρετανικής αποικίας με το Πεκίνο και το άρθρο 23 ορίζει ότι η πόλη «θα θεσπίζει από μόνη της νόμους για να απαγορεύει πράξεις και δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Ορισμένοι νομικοί παρατηρητές λένε ότι η νέα νομοθεσία –ως τοπικοί νόμοι– θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο κατά καιρούς αόριστα διατυπωμένος νόμος του 2020 και παλαιότεροι νόμοι της αποικιακής εποχής να θεωρούνται ανεφάρμοστοι.

«Σχεδόν σίγουρα θα θέσει κόκκινες γραμμές όπου οι υπάρχοντες νόμοι είναι ασαφείς, ιδιαίτερα στον καθορισμό των κρατικών μυστικών και της κατασκοπείας», δήλωσε ο Σάιμον Γιανγκ, καθηγητής στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Για παράδειγμα, ο νόμος περί κατασκοπείας της αποικιακής εποχής αναφέρεται σε έναν «εχθρό» – έναν όρο που το έγγραφο περιγράφει υπερβολικά περιοριστικό, προτιμώντας να επεκτείνει τον νόμο ώστε να καλύπτει και τις «εξωτερικές δυνάμεις» εν καιρώ ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων ξένων κυβερνήσεων, οργανισμών και ατόμων.

Ο Λι έχει επανειλημμένα διατρανώσει ότι οι νέοι νόμοι θα δημιουργήσουν μια πιο σταθερή και ασφαλή πόλη και τελικά θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ατόμων, των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οργανισμών.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή