Αποκατάσταση μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Αποκατάσταση μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Η πρωτεΐνη KIBRA, που βρίσκεται στα νεφρά και στον εγκέφαλο, διασώζει μηχανισμούς που προάγουν την ανθεκτικότητα των συνάψεων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά νέα έρχονται από τη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ και των αλλοιώσεων που προκαλεί, καθώς επιστήμονες δηλώνουν πως είναι πιθανό στο σύντομο μέλλον οι ασθενείς να περνούν τη νόσο με πολύ πιο ήπιο τρόπο, αποφεύγοντας τον εκφυλισμό της μνήμης που τις περισσότερες φορές προκαλεί.

Παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ υπόσχονται κάποια επιβράδυνση της καταστροφής της μνήμης που προκαλεί η νόσος, εντούτοις οι τρέχουσες θεραπείες δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές για τη μνημονική ανάκτηση. Μια ομάδα επιστημόνων από το αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνας για τη Γήρανση Buck προτείνει, ωστόσο, μια εναλλακτική στρατηγική.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται KIBRA και βρίσκεται στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο εντοπίζεται κυρίως στις συνάψεις, δηλαδή στις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, που επιτρέπουν τον σχηματισμό και την ανάκληση των αναμνήσεων. Οπως διαπίστωσαν, οι εγκέφαλοι με νόσο Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν ανεπάρκεια της KIBRA. Επίσης εντόπισαν ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένηση της μνήμης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και ότι διασώζει μηχανισμούς που προάγουν την ανθεκτικότητα των συνάψεων.

Εγκεφαλικές συνάψεις

«Αναρωτηθήκαμε πώς τα διαφορετικά επίπεδα της KIBRA επηρέαζαν τις εγκεφαλικές συνάψεις και κατά πόσον η καλύτερη κατανόηση αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να μας δώσει κάποια πληροφορία για την επιδιόρθωση των συνάψεων σε ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά λόγω του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Γκραντ Κάουε, συν-επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό που βρήκαμε είναι ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να λειτουργεί αναπλαστικά στις συγκεκριμένες συνάψεις. Και αυτό που θέλουμε τώρα να κάνουμε είναι να μελετήσουμε μια θεραπεία βασισμένη στα ευρήματά μας».

Για να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίον η KIBRA επηρεάζει τις συνάψεις, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια συνθετική, ελαφρώς απλοποιημένη μορφή της πρωτεΐνης και τη χορήγησε σε ποντίκια που έχουν μια πάθηση ανάλογη του ανθρώπινου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: σχεδόν κάθε πειραματόζωο εμφάνισε αναστολή στην απώλεια μνήμης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό «The Journal of Clinical Investigation» ότι η KIBRA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη βελτίωση της μνήμης μετά την έναρξη της απώλειας, παρότι η τοξική πρωτεΐνη Ταυ, που αποδεδειγμένα προκαλεί τη βλάβη, θα παραμένει στον εγκέφαλο.

«Η μείωση των τοξικών πρωτεϊνών είναι φυσικά σημαντική, αλλά η επιδιόρθωση των συνάψεων και η βελτίωση της λειτουργίας τους είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει. Ετσι πιστεύω ότι αυτό θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον», δηλώνει η επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Buck, Τάρα Τρέισι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Παράλληλα και συνεπικουρικά με τις υπάρχουσες θεραπείες αλλά και με εκείνες που θα εμφανιστούν στο μέλλον, οι θεραπείες με την πρωτεΐνη KIBRA δείχνουν να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσθήκη στη φαρέτρα γιατρών και θεραπευτών που προσπαθούν να βοηθήσουν ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή