Ιστορική στιγμή για τη Βόρεια Ιρλανδία: Από το Σιν Φέιν η Πρώτη Υπουργός

Ιστορική στιγμή για τη Βόρεια Ιρλανδία: Από το Σιν Φέιν η Πρώτη Υπουργός

Ο διορισμός της Μισέλ Ο΄Νιλ, ως αποτέλεσμα των εκλογών του 2022, αποτελεί την πιο πρόσφατη υπενθύμιση της ανόδου του Σιν Φέιν στη βρετανική επαρχία. Το Σιν Φέιν έχει καταστήσει σαφές πως όραμά του είναι μία ενωμένη Ιρλανδία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας διόρισε σήμερα για πρώτη φορά μία Ιρλανδή προερχόμενη από το Σιν Φέιν ως Πρώτη Υπουργό.

Πρόκειται για ιστορική στιγμή σε ένα κράτος που δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα με σκοπό να διασφαλίσει την κυριαρχία των προσκείμενων στη Βρετανία Ενωτικών.

Ο διορισμός της Μισέλ Ο΄Νιλ, ως αποτέλεσμα των εκλογών του 2022, αποτελεί την πιο πρόσφατη υπενθύμιση της ανόδου του Σιν Φέιν στη βρετανική επαρχία. Το Σιν Φέιν έχει καταστήσει σαφές πως όραμά του είναι μία ενωμένη Ιρλανδία.

Ο διορισμός ήρθε καθώς ο αντίπαλος του Σιν Φέιν, το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) έβαλε επίσημα τέλος στο διετές μποϊκοτάζ της κυβέρνησης διαμοιρασμού της εξουσίας, αφού κατέληξε αυτή την εβδομάδα σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση.

«Είναι μία ιστορική μέρα που αντιπροσωπεύει νέα αυγή», δήλωσε στην ομιλία της η 47χρονη Ο’Νιλ. «Θα υπηρετήσω όλους ισότιμα και θα είμαι Πρώτη Υπουργός για όλους».

Η νέα γενιά πολιτικών

Η Ο’Νιλ και η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ, αντιπροσωπεύουν τη μετάβαση σε μία νέα γενιά πολιτικών του Σιν Φέιν που δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην πολυετή αιματηρή σύγκρουση της επαρχίας ανάμεσα στους Ιρλανδούς εθνικιστές, οι οποίοι επιδιώκουν την ένωση με την Ιρλανδία και τους φιλοβρετανούς Ενωτικούς που θέλουν να παραμείνει η επαρχία στη Βρετανία.

Ως πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το Σιν Φέιν είχε αποκλειστεί επί μακρόν από το πολιτικό σκηνικό και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Πλέον, είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ιρλανδία, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές το επόμενο έτος.

Τη θέση του αναπληρωτή Πρώτου Υπουργού, που έχει ίση εξουσία βάσει του συστήματος κυβερνητικού διαμοιρασμού της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά λιγότερο «ειδικό βάρος», αναμένεται να καταλάβει η Εμα Λιτλ-Πέντζλι του DUP.

Ο συντάκτης/η συντάκτρια άρθρου στην ιρλανδική εθνικιστική εφημερίδα The Irish News διερωτάται αν θα υπάρξει ποτέ άλλος Πρώτος Υπουργός προερχόμενος από τους Βρετανούς Ενωτικούς.

Ισχυρές δυνάμεις γύρω από το κοινοβούλιο

Ισχυρές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για επεισόδια.

Το Σιν Φέιν αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα στην προοπτική της ένωσης, ωστόσο, όλοι οι πολιτικοί στη Βόρεια Ιρλανδία δέχονται έντονη πίεση να αντιμετωπίσουν ζητήματα καθημερινά.

Δημοψήφισμα για την ένωση είναι στη διακριτική ευχέρεια της βρετανικής κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά σαφή πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στη Βρετανία.

Ο Ιρλανδός και ο Βρετανός πρωθυπουργός έχουν δηλώσει πως είναι ανοικτοί στο να εξετάσουν αλλαγές στην πολιτική αρχιτεκτονική από τη στιγμή που η κυβέρνηση της επαρχίας θα αρχίσει να λειτουργεί.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή