Νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

Νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία είναι «μόνο η αρχή, όχι το τέλος» της απάντησής του

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε πυραύλους κρουζ των Χούθι της Υεμένης κατέστρεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που ήταν «έτοιμοι να εκτοξευθούν» προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας.

Χθες Κυριακή «περί τις 05.30 ώρα Σανάα (σ.σ. 04.30 ώρα Ελλάδας)» ο στρατός των ΗΠΑ διεξήγαγε «πλήγμα σε νόμιμη άμυνα εναντίον πυραύλου κρουζ επιφανείας-επιφανείας», και «από τις 10.30 (09.30) έπληξαν τέσσερις πυραύλους κρουζ κατά πλοίων επιφανείας, που ήταν όλοι έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Προηγήθηκαν βομβαρδισμοί που διεξήγαγαν από κοινού οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον δεκάδων «στόχων», θέσεων και εγκαταστάσεων των Χούθι της Υεμένης, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Πάνω από 30 επιθέσεις στην Ερυθρά

Οι Χούθι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από το 2014, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, έχουν εξαπολύσει πάνω από 30 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, ενώ έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν.

Ισχυρίζονται πως διεξάγουν τις επιθέσεις σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και στη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο

Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν τη συγκεκριμένη πλωτή οδό, επηρεάζοντας το διεθνές εμπόριο.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της από τη διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τον Ιανουάριο, ενώ ο αριθμός των πλοίων που διέσχισαν τη βασική εμπορική αρτηρία μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Οι Χούθι απειλούν να απαντήσουν

Οι αξιωματούχοι των Χούθι υποσχέθηκαν να απαντήσουν.

Αντιδρώντας στα χτυπήματα του Σαββάτου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γιαχία Σαρέα, έγραψε στο X: «Αυτές οι επιθέσεις δεν θα μας αποτρέψουν από το να διατηρήσουμε την ηθική, τη θρησκευτική και την ανθρωπιστική μας στάση για την υποστήριξη του ανθεκτικού παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα μείνουν αναπάντητες ούτε ατιμώρητες».

Λευκός Οίκος: «Είναι μόνο η αρχή»

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία είναι «μόνο η αρχή, όχι το τέλος» της απάντησής του.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή ότι «θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις».

Οι ΗΠΑ απαντούν στον θάνατο τριών στρατιωτών τους σε επίθεση εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα.

Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, την οποία υποστηρίζει, ανέλαβε την ευθύνη.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη υποστηρίζοντας ότι η επίθεση έχει τα «αποτυπώματά» της και ανακοίνωσαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν ιρανικής κατασκευής.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο την Κυριακή, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα αντίποινα της Παρασκευής είχαν ως στόχο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν – το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και ομάδες πολιτοφυλακής που συνδέονται με αυτό.

Το Σώμα Φρουρών του Ιράν εκτιμάται ότι έχει εξοπλίσει, χρηματοδοτήσει και εκπαιδεύσει την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι στόχοι που επλήγησαν περιλαμβάνουν χώρους «διοίκησης και ελέγχου, αποθήκευσης όπλων, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης».

Πρόσθεσε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν τις οργανώσεις από περαιτέρω επιθέσεις και έγιναν με τρόπο «ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης και να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των πολιτών».

Ανέφερε επίσης ότι «θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, μεταξύ άλλων, κατά των Φρουρών και του προσωπικού και των εγκαταστάσεων που συνδέονται με αυτούς, ανάλογα με την περίπτωση».

Αντιδράσεις στην περιοχή

Τα αμερικανικά αντίποινα προκαλούν αντιδράσεις στην περιοχή. «Καμία προειδοποίηση δεν δόθηκε κατά τη διάρκεια του πλήγματος ή τη νύχτα του πλήγματος», δήλωσε ο Φαρχάντ Αλααλντίν, ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, σε συνέντευξή του στο BBC σχετικά με τα πλήγματα της Παρασκευής.

Πρόσθεσε ότι «το θέμα της προειδοποίησης ή μη προειδοποίησης δεν έχει μεγάλη διαφορά», ενώ υπογράμμισε ότι «το Ιράκ είναι κυρίαρχο κράτος».

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Βαγδάτη χθες, Κυριακή, για να θρηνήσει τον θάνατο 17 μελών της φιλο-τεχερανικής πολιτοφυλακής από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

«Η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος διάβολος», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι και κρατούσαν φωτογραφίες των θυμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν μίλησε επίσης την Κυριακή για να εκφράσει τις «σοβαρές ανησυχίες του για τη συνεχή κλιμάκωση στην περιοχή», σε δήλωση που μοιράστηκε με το πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν.

Ο Μπαντρ Αλμπουσαϊντί αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών αντιποίνων, σημειώνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τις προσπάθειες της περιοχής για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η βία και ο εξτρεμισμός».

Νέα περιοδεία Μπλίνκεν 

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, εκτιμά ότι τα πλήγματα είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς «την υποβάθμιση των δυνατοτήτων της πολιτοφυλακής», δήλωσε ο Σάλιβαν την Κυριακή.

Οπως ανέφερε, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διεξαγάγουν στρατιωτική εκστρατεία χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή, αλλά «είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε τους επιτεθεί» από οποιαδήποτε ομάδα.

Αρνήθηκε να αποσαφηνίσει αν οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην περιοχή σε επίσκεψη που θα περιλαμβάνει στάσεις στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τη Δυτική Οχθη.

Συμφωνία για τους ομήρους με τη Χαμάς, η οποία θα προβλέπει επίσης παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα θα είναι η «πρώτη του προτεραιότητα», όπως δήλωσε την Κυριακή ο Σάλιβαν.

«Θα πιέσουμε αμείλικτα για αυτό», αλλά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Χαμάς, τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή