Γάζα: «Θετικά» βλέπει η Χαμάς την πρόταση Κατάρ και Αιγύπτου

Γάζα: «Θετικά» βλέπει η Χαμάς την πρόταση Κατάρ και Αιγύπτου

«Εχουμε λάβει μια απάντηση της Χαμάς που αφορά το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ. «Μια συμφωνία είναι πιθανή και πραγματικά αναγκαία», τόνισε ο Αντονι Μπλίνκεν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αξιολογεί η Χαμάς την πρόταση που υπέβαλαν η Αίγυπτος και το Κατάρ, σχετικά με το πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ισλαμική οργάνωση την Τρίτη, η Χαμάς «αντιμετώπισε την πρόταση με θετικό πνεύμα», αφού «εξασφαλίζει μια συνολική και πλήρη κατάπαυση του πυρός, τερματίζοντας την επιθετικότητα κατά του λαού μας, αίροντας την πολιορκία της Γάζας και προωθώντας την ανταλλαγή κρατουμένων».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ επιβεβαίωσε πως έλαβε «θετική» απάντηση από τη Χαμάς σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Εχουμε λάβει μια απάντηση της Χαμάς που αφορά το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους. Αυτή η απάντηση περιλαμβάνει κάποια σχόλια, όμως είναι σε γενικές γραμμές θετική», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη στην Ντόχα, στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης την απάντηση της Χαμάς. Οπως είπε ο Αντονι Μπλίνκεν, θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους την Τετάρτη που θα επισκεφθεί τη χώρα.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή και πραγματικά αναγκαία», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε παύση στις μάχες για να οικοδομήσουν μια διπλωματική πορεία προς μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή