Δεν έχει ασυλία ο Ντόναλντ Τραμπ

Δεν έχει ασυλία ο Ντόναλντ Τραμπ

Με απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου για την υπόθεση συνωμοσίας στην ανατροπή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε χθες τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ πως έχει ασυλία σε κατηγορίες συνωμοσίας για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του 2020, αποφασίζοντας πως πρέπει να παραστεί κανονικά σε δίκη για την κακουργηματική πράξη του.

Η απόφαση των τριών δικαστών ήταν ομόφωνη και αποτελεί σημαντική ήττα για τον τέως πρόεδρο, αν και αποκλείεται να είναι η «τελευταία του λέξη» στην προσπάθεια να αποδείξει πως δεν μπορεί να καταδικαστεί καθώς την περίοδο για την οποία κατηγορείται ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, ο εκάστοτε πρόεδρος χαίρει πλήρους ασυλίας για μία τεράστια σειρά από νομικές κατηγορίες. Ο ίδιος δηλώνει πως θα προχωρήσει σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αν και η απόφαση ήταν μάλλον αναμενόμενη, το πόρισμα έκτασης 57 σελίδων αποτελεί μία σπουδαία στιγμή στην αμερικανική δικαστική ιστορία καθώς απαντά σε μία ερώτηση που δεν έχει τεθεί ποτέ ξανά στη χώρα: Μπορεί ένας πρώην πρόεδρος να αποφύγει να τιμωρηθεί από το δικαστικό σύστημα για κάτι που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του;

Πρώτη φορά

Το ερώτημα είναι νεόκοπο καθώς σε κανέναν πρώην πρόεδρο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, κι έτσι ποτέ ένα δικαστικό σώμα δεν χρειάστηκε να εξετάσει τον ισχυρισμό της θεσμικής ασυλίας που προβάλλει ο Τραμπ εδώ και καιρό.

Η δικαστική επιτροπή αποτελούμενη από δύο Δημοκρατικούς και έναν Ρεπουμπλικανό δικαστή υποστήριξε στην απόφασή της πως, παρά τα προνόμια που απολάμβανε στο παρελθόν, ο Τραμπ είναι πλέον υπόλογος στον ομοσπονδιακό νόμο όπως κάθε Αμερικανός πολίτης. «Για τους σκοπούς αυτής της υπόθεσης [συνωμοσίας] ο τέως πρόεδρος Τραμπ γίνεται πολίτης Τραμπ, με όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης», ανέφερε το κείμενο. «Επιπλέον, οποιαδήποτε ασυλία τον προστάτευε την εποχή που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, παύει να τον προστατεύει σε αυτή τη δίκη».

Εκπρόσωπος του Τζακ Σμιθ, του ειδικού εισαγγελέα που έχει αναλάβει τη δίωξη εναντίον του Τραμπ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση. Οι τρεις δικαστές απαγόρευσαν επίσης στον Τραμπ να χρησιμοποιήσει ξανά τον ισχυρισμό για να καθυστερήσει τη διαδικασία και την ημερομηνία της δίκης – κάτι που αποτελεί από την αρχή της υπόθεσης πάγια τακτική του.

Το χρονοδιάγραμμα

Αν το ζήτημα που εγείρει ο Τραμπ φτάσει τελικά μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, οι δικαστές θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν εάν το δέχονται ή το απορρίπτουν. Αυτό αφενός θα του δώσει τον χρόνο που τόσο πολύ ζητάει ώστε να δικαστεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εκλογές του Νοεμβρίου, αφετέρου θα τον κάνει να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ασυλία του ως επιχείρημα για να καθυστερήσει τις διαδικασίες.

Εάν ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο αποδεχθεί τη χθεσινή απόφαση που εκδόθηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τότε το ερώτημα θα είναι πόσο γρήγορα θα δράσουν οι δικαστές για να οργανώσουν τη δίκη. Εάν κινηθούν γρήγορα υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ο Τραμπ να βρεθεί στο εδώλιο ακούγοντας βαρύτατες κατηγορίες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Εάν όμως η δικαιοσύνη «πάρει τον χρόνο της», δεν είναι καθόλου απίθανο η δίκη να γίνει αφότου οι κάλπες θα έχουν μιλήσει.

Κι αν το αποτέλεσμα των πολυαναμενόμενων εκλογών είναι τελικά νικηφόρο για τους Ρεπουμπλικανούς και τον Ντόναλντ Τραμπ, τότε εκείνος θα βρίσκεται σε μία εντελώς πλεονεκτική θέση από την οποία θα μπορεί είτε να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να βάλει την υπόθεση στο συρτάρι, είτε ακόμα και να επιδιώξει μία πανηγυρική αθώωση μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή