«Νεύτωνας της Γάζας»: Ο 15χρονος που παράγει ρεύμα για το αντίσκηνο της οικογένειάς του

«Νεύτωνας της Γάζας»: Ο 15χρονος που παράγει ρεύμα για το αντίσκηνο της οικογένειάς του

«Ο Νεύτωνας καθόταν κάτω από μια μηλιά όταν του έπεσε στο κεφάλι ένα μήλο και ανακάλυψε την βαρύτητα. Κι εμείς εδώ ζούμε μέσα στο σκοτάδι και την τραγωδία, και ρουκέτες πέφτουν στα κεφάλια μας. Ετσι σκέφτηκα να δημιουργήσω φως, και το έφτιαξα»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο ανεμιστήρες από τα παλιοσίδερα και λίγα καλώδια ο 15χρονος Χουσάμ Αλ-Ατάρ κατασκεύασε τη δική του πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για να φωτίσει τη σκηνή όπου ζουν αυτός και η οικογένειά του κοντά στη Ράφα, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αναγνώριση της ευφυΐας του, οι γείτονές του στον προσφυγικό καταυλισμό τού έδωσαν το προσωνύμιο «Νεύτωνας της Γάζας».

«Νεύτωνας της Γάζας»: Ο 15χρονος που παράγει ρεύμα για το αντίσκηνο της οικογένειάς του-1
Φωτ.: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

«Αρχισαν να με φωνάζουν Νεύτωνα της Γάζας λόγω της ομοιότητας ανάμεσα σε εμένα και τον Νεύτωνα», λέει ο Χουσάμ Αλ-Ατάρ, που μοιάζει και ακούγεται μικρότερος από τα 15 του χρόνια.

«Ο Νεύτωνας καθόταν κάτω από μια μηλιά όταν του έπεσε στο κεφάλι ένα μήλο και ανακάλυψε την βαρύτητα. Κι εμείς εδώ ζούμε μέσα στο σκοτάδι και την τραγωδία, και ρουκέτες πέφτουν στα κεφάλια μας. Ετσι σκέφτηκα να δημιουργήσω φως, και το έφτιαξα», είπε αναπαράγοντας την ιστορία με την οποία έμεινε στη λαϊκή φαντασία ο πολυμαθής Αγγλος επιστήμονας που έφερε επανάσταση στη φυσική, στα μαθηματικά και στην αστρονομία στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα.

«Νεύτωνας της Γάζας»: Ο 15χρονος που παράγει ρεύμα για το αντίσκηνο της οικογένειάς του-2
Φωτ.: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Η οικογένεια Αλ-Ατάρ στήριξε τη σκηνή της στο πλευρό ενός μονώροφου σπιτιού, πράγμα που επέτρεψε στον Χουσάμ να σκαρφαλώσει στη σκεπή και να εγκαταστήσει τους δύο ανεμιστήρες του, τον έναν επάνω από τον άλλο, για να λειτουργούν σαν μικροσκοπικές ανεμογεννήτριες ικανές να φορτίζουν μπαταρίες.

«Νεύτωνας της Γάζας»: Ο 15χρονος που παράγει ρεύμα για το αντίσκηνο της οικογένειάς του-3
Φωτ.: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Επειτα, συνέδεσε τους ανεμιστήρες με καλώδια που κατεβαίνουν από τον τοίχο του σπιτιού και χρησιμοποίησε διακόπτες, λάμπες και ένα λεπτό κομμάτι κόντρα πλακέ που ενώνει τον τοίχο με τη σκηνή, για να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό σύστημα φωτισμού για την οικογένειά του, με την τρίτη του απόπειρα έπειτα από τις δύο πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες.

«Νεύτωνας της Γάζας»: Ο 15χρονος που παράγει ρεύμα για το αντίσκηνο της οικογένειάς του-4
Φωτ.: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

«Ημουν πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να το κάνω αυτό, γιατί ελάφρυνα τα βάσανα της οικογένειάς μου, της μητέρας μου, του άρρωστου πατέρα μου και των μικρών παιδιών του αδελφού μου, και όλων εδώ που υποφέρουν από τις συνθήκες που ζούμε στον πόλεμο».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι άνθρωποι σε αυτόν τον καταυλισμό με φωνάζουν Νεύτωνα της Γάζας, γιατί ελπίζω να πραγματοποιήσω το όνειρό μου να γίνω επιστήμονας σαν τον Νεύτωνα και να εφεύρω κάτι που θα ωφελήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT