Πακιστάν: Αρχισαν οι εκλογές, διακόπηκε η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας

Πακιστάν: Αρχισαν οι εκλογές, διακόπηκε η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας

Το Πακιστάν ανέστειλε προσωρινά τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σήμερα για λόγους ασφαλείας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πακιστάν ανέστειλε προσωρινά τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σήμερα, Πέμπτη, ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς ξεκίνησε η ψηφοφορία στις εθνικές εκλογές της μουσουλμανικής χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ έρχεται εν μέσω αύξησης των επιθέσεων μαχητών προεκλογικά και μία ημέρα αφότου ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Καν προέτρεψε τους υποστηρικτές του να περιμένουν έξω από τα εκλογικά τμήματα μετά την ψηφοφορία μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

«Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων περιστατικών τρομοκρατίας στη χώρα χάθηκαν πολύτιμες ζωές, τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της κατάστασης του νόμου και της τάξης και την αντιμετώπιση πιθανών απειλών, ως εκ τούτου και η προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα», το εσωτερικό ανέφερε το υπουργείο σε μήνυμά του στο Χ.

Δύο εκρήξεις κοντά σε εκλογικά γραφεία χθες, Τετάρτη, σκότωσαν τουλάχιστον 26 ανθρώπους στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις με μήνυμά του στο κανάλι του στο Telegram. Αρκετές άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστών Πακιστανών Ταλιμπάν (TTP) και αυτονομιστών μαχητών Μπαλόχ, αντιτίθενται στο πακιστανικό κράτος και έχουν επίσης πραγματοποιήσει επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και παραστρατιωτικούς στρατιώτες σε υπηρεσία σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών τμημάτων. Το Πακιστάν είπε επίσης ότι κλείνει τα σύνορά του με το Ιράν και το Αφγανιστάν για την ημέρα για λόγους ασφαλείας.

Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας στις 5 το απόγευμα (2 μ.μ. ώρα Ελλάδας) και μια σαφής εικόνα είναι πιθανό να προκύψει νωρίς την Παρασκευή.

Οι κύριες αναμετρήσεις αναμένεται να είναι μεταξύ των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τον Καν, του οποίου το κόμμα Tehreek-e-Insaf (PTI) κέρδισε τις τελευταίες εθνικές εκλογές, και του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου (PML-N) του τρεις φορές πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος θεωρείται φαβορί.

«Διακυβεύεται η χώρα μου»

Ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, ο 35χρονος γιος της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, έχει επίσης μια επιθετική εκστρατεία σε μια εξωτερική προσπάθεια για το ανώτατο αξίωμα.

Παρά το τσουχτερό κρύο του χειμώνα, μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται στα εκλογικά τμήματα ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. «Η χώρα διακυβεύεται, γιατί να αργήσω;» είπε η 86χρονη Μουμτάζ, μια νοικοκυρά μια δεκαετία μεγαλύτερη από το ίδιο το Πακιστάν, καθώς περίμενε στην ουρά για να ψηφίσει, στο Ισλαμαμπάντ.

Ο επιχειρηματίας Ιμράν Σιχ, 52 ετών, είπε ότι ψήφιζε έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που υποστηρίζεται από τον Ιμράν Καν, για να «το διορθώσει»: «Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν ότι ο κόσμος δεν θα ψηφίσει», είπε, αναφερόμενος στον στρατό που κυριαρχεί εδώ και καιρό στην πολιτική του Πακιστάν. «Αλλά πολλοί άνθρωποι σαν εμένα και άλλους που γνωρίζω θα φροντίσουν να βγούμε και να ψηφίσουμε», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, αλλά οι ισχυροί στρατηγοί θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο. Ο στρατός κυριάρχησε στην πυρηνικά οπλισμένη χώρα είτε άμεσα είτε έμμεσα στα 76 χρόνια ανεξαρτησίας της, αλλά για αρκετά χρόνια υποστήριξε ότι δεν αναμειγνύεται στην πολιτική.

«Ο αποφασιστικός παράγοντας είναι σε ποια πλευρά βρίσκεται ο ισχυρός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας του», διατύπωσε ο Αμπάς Νασίρ, αρθρογράφος. «Μόνο μια τεράστια προσέλευση υπέρ του PTI μπορεί να αλλάξει την τύχη του».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή