Εκθεση ΟΗΕ: Κυβερνοεπιθέσεις απέφεραν 3 δισ. στη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της

Εκθεση ΟΗΕ: Κυβερνοεπιθέσεις απέφεραν 3 δισ. στη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της

Η έκθεση της ειδικής επιτροπής κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των προσεχών εβδομάδων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιθεωρητές του τομέα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών διερευνούν δεκάδες φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις από τη Βόρεια Κορέα στην οποία απέφεραν περί τα 3 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματός της, σύμφωνα με αδημοσίευτη έκθεση του ΟΗΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (DPRK) εξακολουθεί να περιφρονεί τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημειώνει η ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

«Η επιτροπή διερευνά 58 φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις από τη ΛΔΚ, μεταξύ 2017-2023, σε εταιρείες που συνδέονται με την αγορά κρυπτονομισμάτων, συνολικής αξίας σχεδόν 3 δισ. δολαρίων, ποσό που φέρεται να συνέβαλε στη χρηματοδότηση του όπλων μαζικής καταστροφής της χώρας», σύμφωνα με τους επιθεωρητές που ενημερώνουν δύο φορές ετησίως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Οι βορειοκορεατικές ομάδες χάκερ, που εμπίπτουν στην κύρια υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Πιονγιάνγκ, φέρεται να συνέχισαν να διενεργούν μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων, ανέφεραν οι παρατηρητές του ΟΗΕ. 

«Οι τάσεις περιλαμβάνουν τη στόχευση εταιρειών άμυνας και εφοδιαστικές αλυσίδες, με ολοένα και μεγαλύτερη κοινοποίηση υποδομών και εργαλείων», σημειώνουν στην έκθεσή τους. 

«Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και παρήγαγε πυρηνικά σχάσιμα υλικά, αν και η τελευταία γνωστή πυρηνική δοκιμή της πραγματοποιήθηκε το 2017», σημειώνουν οι ειδικοί, συμπληρώνοντας πως η Πιονγιάνγκ συνέχισε τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, έθεσε σε τροχιά ένα δορυφόρο και πρόσθεσε ένα «τακτικό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης» στο οπλοστάσιό της. 

«Η επιτροπή διερευνά αναφορές από κράτη-μέλη σχετικά με προμήθειες συμβατικών όπλων και πυρομαχικών από τη ΛΔΚ, κατά παράβαση των κυρώσεων», σημειώνουν. 

Η, ήδη απομονωμένη διεθνώς, χώρα επέβαλε αυστηρό lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού που «πάγωσε» το εμπόριο και την πρόσβαση σε βοήθεια, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

«Ο συνολικός καταγεγραμμένος όγκος εμπορίου του 2023 ξεπέρασε το σύνολο του 2022, συνοδευόμενος από την επανεμφάνιση μεγάλου εύρους ξένων καταναλωτικών αγαθών, εκ των οποίων ορισμένα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως είδη πολυτελείας», έγραψαν οι παρατηρητές κυρώσεων.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το θέμα της Βόρειας Κορέας. Από τη μία, Κίνα και Ρωσία επιθυμούν αποκλιμάκωση των κυρώσεων, σε μια προσπάθεια να πειστεί η Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για αποπυρηνικοποίηση. Από την άλλη, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για προμήθεια όπλων στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία – κάτι που Πιονγιάνγκ και Μόσχα αρνούνται. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή