Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία – Βίντεο με τους πύρινους πίδακες

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία – Βίντεο με τους πύρινους πίδακες

Προηγούμενη έκρηξη στις 14 Ιανουαρίου είχε διαρκέσει περίπου δύο ημέρες και οι ροές της λάβας είχαν φθάσει μέχρι κοντινό οικισμό

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηφαίστειο εξερράγη στη νοτιοδυτική Ισλανδία σήμερα, Πέμπτη, για δεύτερη φορά φέτος, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Πρόκειται για την έκτη έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες από το 2021.

Σε πλάνα από την έκρηξη φαίνονται πύρινοι πίδακες τη στιγμή που λιωμένο πέτρωμα εκτοξευόταν από σχισμές στο έδαφος. 

Προειδοποίηση για ηφαιστειακή έκρηξη εξέδωσε η αρμόδια υπηρεσία της χώρας. Το γεωθερμικό σπα Blue Lagoon, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στην περιοχή, είχε κλείσει λόγω της προειδοποίησης.

Προηγούμενη έκρηξη ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου και διήρκεσε περίπου δύο ημέρες, με τις ροές λάβας να φτάνουν στο Γκρίνταβικ. Οι σχεδόν 4.000 κάτοικοι της περιοχής είχαν απομακρυνθεί, καθώς η λάβα έφτασε στα σπίτια, προκαλώντας πυρκαγιές.

Αναχώματα για εκτροπή της λάβας

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση βόρεια του Γκρίνταβικ, ωστόσο δεν έγινε άμεσα σαφές εάν η σημερινή έκρηξη θα επηρεάσει τον οικισμό.

Οι ισλανδικές αρχές άρχισαν τον Νοέμβριο να κατασκευάζουν αναχώματα με σκοπό να εκτρέψουν τις φλεγόμενες ροές λάβας μακριά από σπίτια και κρίσιμες υποδομές.

Παρά την υποβάθμιση του επιπέδου απειλής του ηφαιστειακού συστήματος, οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν για περαιτέρω εκρήξεις, καθώς το έδαφος συνέχισε να ανυψώνεται στην περιοχή λόγω του μάγματος που συσσωρεύεται στο υπέδαφος.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή