Explainer: Γιατί οι Ρώσοι πασχίζουν τόσο να καταλάβουν την Αβντιίβκα;

Explainer: Γιατί οι Ρώσοι πασχίζουν τόσο να καταλάβουν την Αβντιίβκα;

Ποια είναι η στρατηγική σημασία αυτής της πόλης για τη Ρωσία και τι θα συμβεί εάν καταφέρει τελικά να τη θέσει υπό τον έλεγχό της;

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένη επίθεση με «πολυάριθμες δυνάμεις» πραγματοποίησε η Ρωσία στην ουκρανική πόλη Αβντιίβκα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Βιτάλι Μπάραμπαχ έκανε μάλιστα λόγο για κατάσταση η οποία σε κάποια σημεία είναι «εντελώς εξωπραγματική». «Δυστυχώς, ο εχθρός μας πιέζει από όλες τις πλευρές, δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα της πόλης μας που να είναι κάπως ήρεμο. Επιτίθενται με πολυάριθμες δυνάμεις», τόνισε ο ίδιος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και μήνες να καταλάβουν την πόλη Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, τη στιγμή που η πολεμική προσπάθεια της Μόσχας δείχνει να κλιμακώνεται.

Ποια είναι όμως η στρατηγική σημασία αυτής της πόλης για τους Ρώσους και τι θα συμβεί εάν καταφέρουν τελικά να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους; 

Τι γνωρίζουμε για την πόλη

Η πόλη Αβντιίβκα, που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό περίπου 32.000 κατοίκων και την οποία οι Ρώσοι αποκαλούν «Avdeyevka», βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου από το 2014, όταν την κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα.

Explainer: Γιατί οι Ρώσοι πασχίζουν τόσο να καταλάβουν την Αβντιίβκα;-1
Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Σήμερα, οι Αρχές λένε ότι παραμένουν λιγότεροι από 1.000 κάτοικοι στην πόλη, πολλοί εκ των οποίων έχουν βρει καταφύγιο σε κελάρια και υπόγεια. Αξιωματούχοι αναφέρουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κτίριο που να μην έχει υποστεί ζημιές.

Η Αβντιίβκα βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, 15 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη του Ντονέτσκ, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Πριν από τον πόλεμο, το εργοστάσιο οπτάνθρακα που υπάρχει στην περιοχή από τη σοβιετική εποχή ήταν ένα από τα κορυφαία σημεία παραγωγής τού εν λόγω καυσίμου στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία περιγράφουν την πόλη ως «φρούριο» με τσιμεντένια καταφύγια. Αναφέρουν μάλιστα ότι οι υπερασπιστές της πόλης κρύβονται σε πολυώροφα κτίρια, όπου είναι αδύνατον να εισβάλουν οι ρωσικές δυνάμεις χωρίς να υποστούν βαρύτατες απώλειες. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν επίσης το εργοστάσιο οπτάνθρακα ως βάση αλλά και ως αποθήκη όπλων. 

Σφοδρές μάχες

Ουκρανοί και Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Αβντιίβκα έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι μάχες στην περιοχή είχαν οδηγήσει σε έναν «από τους υψηλότερους απολογισμούς θανάτων από την αρχή του πολέμου».

Explainer: Γιατί οι Ρώσοι πασχίζουν τόσο να καταλάβουν την Αβντιίβκα;-2
Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

«Κάθε ημέρα έρχονται νέες δυνάμεις, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών […] ανεξαρτήτως απωλειών», δήλωσε μέλος του ουκρανικού στρατού. «Ο,τι και να γίνει, συνεχίζουν στην κυριολεξία να σέρνονται πάνω από τα πτώματα των δικών τους».

Ρώσοι μπλόγκερ, που παρακολουθούν τον πόλεμο και έχουν τεθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο του Κρεμλίνου, έχουν παραδεχτεί πως υπήρξαν σοβαρές απώλειες Ρώσων, αλλά ισχυρίζονται παράλληλα ότι το ίδιο ισχύει και για τους Ουκρανούς.

Λένε μάλιστα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου μπορούν να περικυκλωθούν εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να «κόψουν» την τελευταία γραμμή ανεφοδιασμού τους προς τα δυτικά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε στις 31 Ιανουαρίου τη σημασία της Αβντιίβκα και δήλωσε ότι μια ομάδα βετεράνων στρατιωτικών προχώρησε πρόσφατα γρηγορότερα από τον στρατό, καταλαμβάνοντας 19 κτίρια – έναν ισχυρισμό που το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει, όπως και άλλες αναφορές από το πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία πραγματοποιεί εναέριες επιδρομές στοχοθετώντας τη βοήθεια που παρέχεται από ειδικές δυνάμεις και χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων πυροβολικό, drones, ελικόπτερα και άρματα μάχης, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Τι διακυβεύεται;

Και οι δύο πλευρές θεωρούν την πόλη ως «κλειδί» για τον στόχο της Ρωσίας να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των δύο επαρχιών του ανατολικού Ντονμπάς – το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει αλλά δεν τις ελέγχει πλήρως.

Η Αβντιίβκα θεωρείται επίσης πύλη για την πόλη του Ντονέτσκ, της οποίας οι κατοικημένες περιοχές έχουν –σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους– βομβαρδιστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, με τα πλήγματα να προέρχονται μερικές φορές και από την Αβντιίβκα.

Εάν οι Ρώσοι καταλάβουν την πόλη, αυτό θα τόνωσε το ηθικό τους και θα αποθάρρυνε τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν σημειώσει μικρά κέρδη από την αντεπίθεσή τους, που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε ο ίδιος την πόλη τον Δεκέμβριο.

Explainer: Γιατί οι Ρώσοι πασχίζουν τόσο να καταλάβουν την Αβντιίβκα;-3
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

«Εαν ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον δρόμο [ανεφοδιασμού], οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναγκαστούν προφανώς να αποσυρθούν από την Avdeyevka. Αυτή θα είναι μια σπουδαία νίκη για τον ρωσικό στρατό», δήλωσε στις 5 Φεβρουαρίου ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Μαρκόφ.

«Τροφή» για τους επικριτές της Δύσης

Από την πλευρά του, ο Μίκολα Μπιελιέσκοφ από το Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, μια δεξαμενή σκέψης στο Κίεβο, είπε ότι μια νίκη των Ρώσων στην Αβντιίβκα δεν θα άλλαζε αποφασιστικά τα δεδομένα προς όφελος της Μόσχας, αλλά «θα καθιστούσε πιο βιώσιμο τον ρόλο του κατεχόμενου Ντονέτσκ ως σημαντικού ρωσικού κέντρου εφοδιασμού».

Ο ίδιος πιστεύει πως η μάχη καθοδηγείται από την επιθυμία του Κρεμλίνου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση των επικριτών της Δύσης που καλούν σε διακοπή της υποστήριξης του Κιέβου, επικαλούμενοι τα περιορισμένα αποτελέσματα των δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή