Ουκρανία: Τέλος ο Ζαλούζνι – Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας «καρατόμησης»

Ουκρανία: Τέλος ο Ζαλούζνι – Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας «καρατόμησης»

«Είναι ώρα για ανανέωση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο Ζελένσκι

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ανανέωση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας» κάνει λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του, την οποία συνοδεύει με μια φωτογραφία του ίδιου μαζί με τον στρατηγό και πρώην πλέον επικεφαλής του στρατού της χώρας, Βαλερί Ζαλούζνι.

«Συναντήθηκα με τον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι. Τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια υπεράσπισης της Ουκρανίας. Συζητήσαμε την ανανέωση που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Συζητήσαμε επίσης ποιος θα μπορούσε να είναι μέρος της ανανεωμένης ηγεσίας των ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Η ώρα για μια τέτοια ανανέωση είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Ζαλούζνι να παραμείνει μέλος της ομάδας. Σίγουρα θα κερδίσουμε! Δόξα στην Ουκρανία!», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ζελένσκι. 

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι η απόφαση για αλλαγή της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας ελήφθη την Πέμπτη. «Ο πόλεμος δεν παραμένει ο ίδιος. Ο πόλεμος αλλάζει και απαιτεί αλλαγή. Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και νέες στρατηγικές. Σήμερα, ελήφθη μια απόφαση για την ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», ανέφερε.

Ζαλούζνι: Υποκλίνομαι σε όσους έδωσαν τη ζωή τους 

Ο ίδιος ο Βαλερί Ζαλούζνι δημοσίως κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση Ζελένσκι, μολονότι η αποχώρησή του δεν φαίνεται ότι ήταν οικειοθελής.

Ουκρανοί δημοσιογράφοι μεταφέρουν την πληροφορία ότι στον Ζαλούζνι προσφέρθηκε η θέση του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ή του πρεσβευτή στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον στρατό και να μεταφερθεί σε κάποια πολιτική θέση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ζελένσκι, ο Ζαλούζνι έστειλε μήνυμα σε φίλους του ότι τον «στέλνουν στην κόλαση». 

Στη δημόσια ανάρτησή του, πάντως, αναφέρει: «Στις πρώτες δύσκολες μέρες του Μεγάλου Πολέμου, σταθήκαμε ενάντια σε έναν χυδαίο και ισχυρό εχθρό. Μείναμε ενωμένοι. Η μάχη μας συνεχίζεται και αλλάζει καθημερινά. Τα καθήκοντα του 2022 είναι διαφορετικά από τα καθήκοντα του 2024. Ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες. Για να κερδίσουμε μαζί.

Μόλις συναντηθήκαμε με τον αρχιστράτηγο. Είχαμε μια σημαντική και σοβαρή συζήτηση. Λήφθηκε η απόφαση για την ανάγκη αλλαγής προσεγγίσεων και στρατηγικής. Είμαι ευγνώμων για όλους γύρω μου. Προς το Γενικό Επιτελείο, το υπουργείο Αμυνας, και τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Είμαι περήφανος για όλους και όλες στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που προστατεύουν το μέλλον των παιδιών μας. Προς όλους τους στρατιώτες και αξιωματικούς. Υποκλίνομαι σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την Ουκρανία και την ελευθερία. Θα τους θυμόμαστε και θα εκδικηθούμε για όλους. Οι Ουκρανοί σίγουρα θα κερδίσουν.

Δόξα στην Ουκρανία!»


Αιχμές από το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι

Ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σε δικό του tweet αφήνει αιχμές εναντίον των τακτικών του Ζαλούζνι: «Ο Πρόεδρος Ζελένσκι αποφάσισε να ανανεώσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του αρχιστράτηγου. Η απόφαση εξαρτάται από την ανάγκη αναθεώρησης της τακτικής δράσης, η οποία δεν εξασφάλισε πλήρως σωστά αποτελέσματα πέρυσι, να αποφευχθεί η στασιμότητα στην πρώτη γραμμή, η οποία επηρεάζει αρνητικά το δημόσιο αίσθημα, να βρεθούν νέες λειτουργικές και υψηλής τεχνολογίας λύσεις που θα επιτρέψουν τη διατήρηση και ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, καθώς και τη σημασία της έναρξης της διαδικασίας μεταρρύθμισης των αρχών διαχείρισης στο στρατό».


Νέος διοικητής του στρατού ο Ολεξάντρ Σίρσκι

Νέος επικεφαλής του ουκρανικού στρατού διορίστηκε ο 58χρονος Ολεξάντρ Σίρσκι, που ανήκει στο περιβάλλον του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post, ο συνταγματάρχης Σίρσκι, μέχρι τώρα διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, στον οποίο πιστώθηκε η επιτυχής άμυνα του Κιέβου τον πρώτο μήνα του πολέμου και στη συνέχεια η ενορχήστρωση μιας επιτυχημένης αντεπίθεσης στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, είναι ιδιαίτερα αντιπαθής και θεωρείται «διοικητής σοβιετικού τύπου». Του προσάπτουν ότι κράτησε τις δυνάμεις για πολύ καιρό στο Μπαχμούτ, όταν έπρεπε να αποσυρθούν, καθώς οι απώλειες ήταν μεγάλες.

Ουκρανία: Τέλος ο Ζαλούζνι – Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας «καρατόμησης»-1

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1965 στην περιοχή Βλαντιμίρ της Ρωσίας, που τότε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ενωσης. Ζει στην Ουκρανία από τη δεκαετία του 1980. Οπως πολλοί συνομήλικοί του στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, σπούδασε στη Μόσχα –στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης– ανάμεσα σε συνομηλίκους που έκτοτε έγιναν Ρώσοι διοικητές, αποφοιτώντας το 1986 και υπηρετώντας για πέντε χρόνια στο Σοβιετικό Σώμα Πυροβολικού.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τακτικές του στο πεδίο της μάχης αντικατοπτρίζουν τη σοβιετική του εκπαίδευση.

Εγινε επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας το 2019, ενώ προηγουμένως διοικούσε τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούσαν στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Ο ίδιος τονίζει ότι προτεραιότητά του είναι το ηθικό των στρατευμάτων, που επιδιώκει να επισκέπτεται τακτικά στο μέτωπο. Σε δυτικά μέσα ενημέρωσης έχει δηλώσει ότι κοιμάται τεσσερισήμισι ώρες τη νύχτα και χαλαρώνει πηγαίνοντας στο γυμναστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή