Ισλανδία: Χωρίς ζεστό νερό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου

Ισλανδία: Χωρίς ζεστό νερό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου

Η λάβα προκάλεσε ζημιές σε αγωγούς ζεστού νερού στην περιοχή, όπου τη θερμοκρασία να έχει πέσει στους -8 βαθμούς Κελσίου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση παρουσιάζει σήμερα, Παρασκευή, η δραστηριότητα του ηφαιστείου που εξερράγη χθες, Πέμπτη, στην Ισλανδία, η οποία προκάλεσε ζημιές σε δρόμους και αγωγούς και άφησε τους κατοίκους τμημάτων της χερσονήσου Ρεϊκιάνες χωρίς ζεστό νερό ενώ το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν.

Η έκρηξη άρχισε χθες, Πέμπτη, με πίδακες λάβας να εκτοξεύονται στον αέρα σε ύψος 80 μέτρων από ρωγμή 3 χιλιομέτρων στο έδαφος, αλλά μέχρι σήμερα το πρωί είχε εξασθενήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Ηταν η τρίτη ηφαιστειακή έκρηξη από τον Δεκέμβριο στην περιοχή, η οποία βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Κλειστά σχολεία

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μουσεία και άλλοι δημόσιοι φορείς δεν λειτούργησαν, ενώ η λάβα προκάλεσε ζημιές στους αγωγούς ζεστού νερού που χρησιμοποιούνται για την παροχή γεωθερμικά θερμαινόμενου ύδατος.

«Είναι πολύ άσχημη κατάσταση να έχουμε αυτή την περιοχή χωρίς ζεστό νερό, αλλά υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει πόσιμο νερό και ελπίζουμε να έχουμε και ζεστό νερό ;eως το μεσημέρι», δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ στο δημόσιο δίκτυο RUV.

Το θερμόμετρο έδειχνε -8 βαθμούς Κελσίου νωρίς σήμερα το πρωί.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία δείχνουν τη λάβα να έχει φτάσει σε απόσταση περίπου 4,5 χιλιομέτρων δυτικά του σημείου της έκρηξης, όπως και κάπου 500 μέτρα από το Blue Lagoon – πολυτελές γεωθερμικό σπα, το οποίο εκκενώθηκε χθες και παρέμεινε κλειστό.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή