Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Οι αντάρτες της Υεμένης ανέλαβαν τη Δευτέρα το πρωί την ευθύνη για την επίθεση με δύο πυραύλους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν σήμερα, Δευτέρα, το πρωί την ευθύνη για την επίθεση με δύο πυραύλους κατά ελληνόκτητου πλοίου, το οποίο επίσης επιβεβαίωσαν ότι είναι το φορτηγό πλοίο «Star Iris», όπως είχε επισημάνει νωρίτερα το kathimerini.gr.

Ο εκπρόσωπος του φιλοϊρανικού κινήματος της Υεμένης, Γιάχια Σάρια, δήλωσε από το δίκτυο που ελέγχουν οι Χούθι στην αραβική χώρα, το Al Masirah, ότι οι ναυτικές δυνάμεις των Υεμενιτών ανταρτών στόχευσαν το πλοίο «Star Iris», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι τα πλήγματα σε βάρος του ήταν ακριβή.

Κατά πληροφορίες της υπηρεσίας ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO), το πλοίο πλέει αυτοδύναμο προς το πλησιέστερο λιμάνι και το πλήρωμα είναι σώο και ασφαλές.

Ο Σάρια δήλωσε ακόμη πως η επιχείρηση αυτή ήταν «μία ακόμη νίκη ενάντια στην καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και μια απάντηση στην αμερικανοβρετανική επιθετικότητα κατά της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή ναυτιλιακά μέσα, όπως το TradeWinds, το «Star Iris» είναι χωρητικότητας 76.500 τόνων (dwt), ιδιοκτησίας της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Star Bulk Carriers, επικεφαλής, και εκ των βασικών μετόχων, της οποίας είναι ο Eλληνας εφοπλιστής Πέτρος Παππάς.

Το πλοίο εκτιμάται ότι κατέστη στόχος των Χούθι εξαιτίας της σημαίας των Νήσων Μάρσαλ που φέρει (το ανεξάρτητο πλέον κρατίδιο μέχρι το 1979 ανήκε στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και έκτοτε οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ παραμένουν στενές, ενώ φιλοξενεί και αμερικανική στρατιωτική βάση).

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, ανταποκρινόμενες στο θρησκευτικό, ηθικό και ανθρωπιστικό τους καθήκον, θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την απόφασή τους να εμποδίσουν την ισραηλινή ναυτιλία ή ναυσιπλοΐα προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Μπαχρέιν, ώσπου να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του λαού στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Χούθι.

Επισήμανε δε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα διστάσουν, με τη βοήθεια του παντοδύναμου Αλλάχ, να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιχειρήσεις ως απάντηση στα σιωνιστικά εγκλήματα κατά των αδελφών μας στη Γάζα, καθώς και ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αμερικανοβρετανική επίθεση εναντίον μας».

Πηγή: Αl Masirah, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή