Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, στόχος επίθεσης με δύο πυραύλους στην Ερυθρά

Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, στόχος επίθεσης με δύο πυραύλους στην Ερυθρά

Οι πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα, «το πλήρωμα είναι σώο και αβλαβές» και «κατευθύνεται προς το λιμάνι που αποτελεί επόμενο σταθμό του»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το οποίο είναι ελληνόκτητο και πλέει υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, ανέφερε πως έγινε στόχος επίθεσης «με δύο πυραύλους» μέσα σε 20 λεπτά στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα βρετανική ιδιωτική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας.

Οι πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα, «το πλήρωμα είναι σώο και αβλαβές» και «κατευθύνεται προς το λιμάνι που αποτελεί επόμενο σταθμό του», ανέφερε η εταιρεία Ambrey για το συμβάν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν χτυπήθηκε»

Νωρίτερα, η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανέφερε πως έλαβε πληροφορίες για «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) νότια της πόλης Αλ Μόχα της Υεμένης.

Αργότερα, καθησύχασε με τη σειρά της, αναφέροντας πως, παρότι το πλοίο έγινε στόχος δύο πυραύλων, δεν χτυπήθηκε, το πλήρωμα είναι σώο και συνεχίζει την πορεία προς το λιμάνι που αποτελεί τον επόμενο σταθμό του.

Η «ταυτότητα» του πλοίου

Σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή ναυτιλιακά μέσα, όπως το TradeWinds, το πλοίο φέρεται να είναι το φορτηγό STAR IRIS χωρητικότητας 76,5 χιλιάδων τόνων (dwt) ιδιοκτησίας της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Star Bulk Carriers, επικεφαλής, και εκ των βασικών μετόχων, της οποίας είναι ο Eλληνας εφοπλιστής Πέτρος Παππάς.

H εισηγμένη ναυτιλιακή δεν έχει κάνει ακόμα κάποια σχετική ανακοίνωση.

Το πλοίο εκτιμάται ότι στοχοποιήθηκε εξαιτίας της σημαίας των Νήσων Μάρσαλ που φέρει (το ανεξάρτητο πλέον κρατίδιο μέχρι το 1979 ανήκε στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και έκτοτε οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ παραμένουν στενές, ενώ φιλοξενεί και αμερικανική στρατιωτική βάση).

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή