Κρεμλίνο: Ο ρωσικός στρατός δεν χρησιμοποιεί το Starlink του Ελον Μασκ

Κρεμλίνο: Ο ρωσικός στρατός δεν χρησιμοποιεί το Starlink του Ελον Μασκ

«Κατηγορηματικά ψευδείς» χαρακτήρισε τις αναφορές για πώληση του συστήματος Starlink στη Ρωσία και ο Ελον Μασκ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το δορυφορικό σύστημα Starlink του Ελον Μασκ δεν έχει πιστοποιηθεί για χρήση στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, δεν χρησιμοποιείται από τη χώρα.

Η Ουκρανία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει το Starlink για στρατιωτικές επικοινωνίες καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσής της με τη Ρωσία, ισχυρίστηκε, χθες Κυριακή, ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τερματικά του Starlink σε τμήματα της Ουκρανίας που ελέγχει.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι «δεν είναι πιστοποιημένο σύστημα, κατά συνέπεια, δεν το προμηθεύεται επίσημα η χώρα ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο».

«Για αυτό, ίσως, δεν πρέπει να αναμειχθούμε στη συζήτηση μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και του επιχειρηματία Μασκ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ουκρανική κυβέρνηση.

Η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας σε ανακοίνωσή της την Κυριακή τόνιζε ότι ρωσικές δυνάμεις, όπως η ρωσική 83η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης, η οποία συμμετέχει σε μάχες κοντά στις πόλεις Κλιστσίεφκα και Αντρίεφκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, χρησιμοποιεί το σύστημα Starlink.

Κατηγορηματική διάψευση από τον Μασκ

Σε ανάρτησή του στο X την Κυριακή, ο Μασκ ανέφερε:«Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα σύστημα Starlink δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία».

«Σύμφωνα με κάποιες ψευδείς αναφορές, η SpaceX πουλάει τερματικά του συστήματος Starlink στη Ρωσία», ανέφερε ο Μασκ στην ανάρτηση στο X, το οποίο του ανήκει επίσης. «Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή