Τουρκία: Πιθανή επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ μετά τη συμφωνία για τα F-16

Τουρκία: Πιθανή επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ μετά τη συμφωνία για τα F-16

Γίνεται λόγος για «πλαίσιο ανανεωμένης εμπιστοσύνης» μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις διμερείς πολιτικές επαφές, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου, αφού το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τη συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα, σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος. Η ατζέντα περιλαμβάνει επισκέψεις υψηλού και ανώτερου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει σήμερα, Τρίτη, η εφημερίδα Hurriyet.

Η έγκριση από το Κογκρέσο για την απόκτηση από την Τουρκία 40 νέων F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού μαχητικών ανακοινώθηκε επισήμως στην Τουρκία προχθές, Κυριακή, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα Τζέφρι Φλέικ. Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες σε δηλώσεις του τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, τα δύο μέρη θα ξεκινήσουν τώρα διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας: Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η προετοιμασία τριών μνημονίων, ο καθορισμός ημερομηνιών παράδοσης για αεροσκάφη και κιτ εκσυγχρονισμού για μαχητικά αεροσκάφη και οι παράμετροι τιμών. Με βάση τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εργασιών, αναμένεται να υπογραφεί μια διακυβερνητική συμφωνία η οποία θα ενσωματώσει όλες τις συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «μέσα στο πλαίσιο της ανανεωμένης εμπιστοσύνης» μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, δύο αντιπροσωπείες των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθούν την Τουρκία την άνοιξη για να επεξεργαστούν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, κυρίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εμπορίου. Αναμένεται να παρευρεθούν κορυφαία στελέχη από περίπου 50 από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ.

Σε ανταπόδοση, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ακολουθούμενος ημερολογιακά από τον κ. Ερντογάν. Είναι πιθανό ότι ένα τέτοιο ταξίδι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, όταν προγραμματίζεται σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Σε δηλώσεις του της Δευτέρα, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με το θετικό αποτέλεσμα του αιτήματός μας για F-16, το οποίο έχουμε καταθέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και λίγο καιρό. Ας ελπίσουμε ότι με την άρση των περιορισμών στη χώρα μας η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα προχωρήσει ταχύτερα από εδώ και πέρα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επαναπροσέγγιση της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, διά της έγκρισης της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της συμφωνίας για τα αεροσκάφη F-16, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ματαίωσε την επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα που προγραμμάτιζε για χθες, Δευτέρα.

Πηγή: Hurriyet, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή