Γιατί η Ιαπωνία προσβλέπει σε σύνοδο κορυφής με τη Βόρεια Κορέα

Γιατί η Ιαπωνία προσβλέπει σε σύνοδο κορυφής με τη Βόρεια Κορέα

Σκοπός του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα η απελευθέρωση Ιαπώνων αιχμαλώτων

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα εντείνει τις προσπάθειες να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς πιέζει για διπλωματική πρόοδο με τον Βορειοκορεάτη ηγεμόνα, σε μια προσπάθεια να σώσει την παραπαίουσα πρωθυπουργία του, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύουν οι Financial Times σήμερα Τρίτη.

Η σύνοδος κορυφής που προωθείται από τον Φ. Κισίντα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Ιαπώνων πολιτών που απήχθησαν από τη Βόρεια Κορέα πριν από δεκαετίες, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον και στο Τόκιο σε γνώση των διπλωματικών επαφών.

Ο κ. Κισίντα ενίσχυσε τις προσπάθειες φέτος κατόπιν ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες –μερικές από τις οποίες διεξάγονται μέσω Πεκίνου– είπαν ότι δεν έχουν ακόμη καρποφορήσει, επειδή ο Κιμ αρνείται να συνεργαστεί για τους απαχθέντες.

Μιλώντας στο ιαπωνικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο Φ. Κισίντα είπε ότι ήταν «εξαιρετικά σημαντικό για εμένα να αναλάβω την πρωτοβουλία να οικοδομήσω δεσμούς ανώτατου επιπέδου» με την Πιονγιάνγκ και ότι η Ιαπωνία δεν πρέπει «να χάνει ούτε στιγμή».

Τόσο ευαίσθητη είναι η κατάσταση, ώστε η Ιαπωνία δεν έχει ενημερώσει τις ΗΠΑ για μια πιθανή σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις εξελίξεις. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Ιάπωνα πρωθυπουργού και ηγέτη της Βόρειας Κορέας ήταν το 2004, όταν ο Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του σημερινού ηγεμόνα, στην Πιονγιάνγκ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες των Financial Times, αλλά επισήμανε τις πρόσφατες δηλώσεις του Κισίντα σε μια συνέντευξη σε περιοδικό, όπου είπε ότι «κάνει διάφορες προσεγγίσεις» απέναντι στη Βόρεια Κορέα και πως είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες με τον Κιμ «χωρίς να θέσει όρους».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον θα χαιρετίσει τη δέσμευση υψηλού επιπέδου μεταξύ του Τόκιο και της Πιονγιάνγκ, υπό τον όρο ότι η Ιαπωνία θα εξομαλύνει τυχόν ζητήματα εκ των προτέρων με τη Νότια Κορέα.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, έχει τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Βόρειας Κορέας από την εκλογή του το 2022. Σε ένα από τα πολλά δυσοίωνα σημάδια αύξησης των εντάσεων στη χερσόνησο, η Πιονγιάνγκ εγκατέλειψε πρόσφατα τη από δεκαετίες δέσμευσή της για επανένωση με τον Νότο.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το διευρυνόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας και τις προμήθειες πυρομαχικών της Πιονγιάνγκ στη Ρωσία για τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ουσιαστική δέσμευση με τη Βόρεια Κορέα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Κρίστοφερ Τζόνστον, πρώην ειδικός της CIA και του Λευκού Οίκου για την Ιαπωνία, είπε ότι η επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ του Τόκιο και της Πιονγιάνγκ «θα μπορούσε να είναι χρήσιμη», δεδομένης της έλλειψης επικοινωνίας που έχουν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα με τη Βόρεια Κορέα.

«Η επιθυμία της Ιαπωνίας να σημειώσει πρόοδο στο ζήτημα των απαγωγών είναι κατανοητή και επείγουσα, δεδομένης της ηλικίας των οικογενειών που έχουν πληγεί, αλλά είναι μια δύσκολη διαδικασία», δήλωσε ο Κ. Τζόνστοον, αναλυτής πλέον στη δεξαμενή σκέψης CSIS: «Η διαφάνεια εκ των προτέρων τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Σεούλ θα είναι κρίσιμης σημασίας – ιδιαίτερα για τυχόν κίνητρα που μπορεί να εξετάσει η Ιαπωνία για να φέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι».

Η πρόοδος σχετικά με τους απαχθέντες είναι πιθανό να ενισχύσει το ποσοστό εγχώριας αποδοχής του Κισίντα, το οποίο υποχωρεί κάτω από το 30% εν μέσω σκανδάλου πολιτικής χρηματοδότησης. Ετοιμάζεται επίσης να πετάξει στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο για μια επίσκεψη υψηλού προφίλ που ελπίζει ότι θα τονώσει τη δημοτικότητά του εντός Ιαπωνίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον για το θέμα, το μόνο διπλωματικό χαρτί που έχει απομείνει στον κ. Κισίντα για να ενισχύσει τη δημοφιλία του είναι οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Μασατόσι Χόντα, Ιάπωνας πολιτικός αναλυτής και ακαδημαϊκός, στους Financial Times.

Οι εντεινόμενες διπλωματικές προσπάθειές του με την Πιονγιάνγκ ήρθαν αφού ο Κιμ έστειλε ένα σπάνιο συλλυπητήριο μήνυμα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, το οποίο ορισμένοι Ιάπωνες αξιωματούχοι θεώρησαν θετικό μήνυμα.

Ωστόσο, κάποιοι αξιωματούχοι στο Τόκιο είναι επιφυλακτικοί ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να διαταράξει τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή