Ισραήλ: Προς αναβολή λόγω πολέμου οι δημοτικές εκλογές σε εννέα περιοχές

Ισραήλ: Προς αναβολή λόγω πολέμου οι δημοτικές εκλογές σε εννέα περιοχές

Πρόκειται για περιοχές κοντά στα σύνορα του Λιβάνου και κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Σχεδόν 150.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοτικές εκλογές στο Ισραήλ, που είχαν προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου, αναμένεται να μετατεθούν για τις 19 Νοεμβρίου στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Λιβάνου και κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν εκκενωθεί εξαιτίας του πολέμου.

Σε ανακοινωσή του την Τρίτη, το ισραηλινό κοινοβούλιο σημειώνει πως «η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων της Κνεσέτ αποφάσισε να υποστηρίξει την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, να μετατεθούν οι εκλογές για τις 19 Νοεμβρίου 2024, σε εννέα περιοχές που εκκενώθηκαν με κυβερνητική απόφαση». Η εισήγηση της επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από το κοινοβούλιο.

Επισημαίνεται πως σχεδόν 150.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου: σχεδόν 80.000 στον βορρά λόγω ρίψεων πυραύλων από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και σχεδόν 60.000 στις περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι δημοτικές εκλογές που αφορούν 253 δήμους στο Ισραήλ, στη Δυτική Οχθη και στο προσαρτημένο συριακό Γκολάν, θα διεξαχθούν την 27η Φεβρουαρίου. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί για την 31η Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκαν δύο φορές λόγω του πολέμου.

Σχεδόν επτά εκατομμύρια Ισραηλινοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δύο υποψήφιοι στις εκλογές στις εκκενωθείσες περιοχές, σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. 

Ο Οφίρ Λιμπστάιν, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και κάτοικος του Κφαρ Αζά, σκοτώθηκε στις ανταλλαγές πυρών με τους κομάντος της Χαμάς που είχαν εισβάλει στο κιμπούτς, το οποίο έγινε πεδίο μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων εκείνη την ημέρα.

Η Ταμάρ Κεντέμ-Σιμαντρόφ, η οποία ήταν υποψήφια για την προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου του Εσκόλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της στο κιμπούτς Νιρ Οζ μαζί με τον σύζυγό της και τα τρία μικρά παιδιά τους.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή