Εσθονία και Λιθουανία διαμαρτυρήθηκαν για τη ρωσική λίστα καταζητούμενων πολιτικών

Εσθονία και Λιθουανία διαμαρτυρήθηκαν για τη ρωσική λίστα καταζητούμενων πολιτικών

Η ρωσική αστυνομία έθεσε κορυφαίους πολιτικούς της Βαλτικής σε λίστα καταζητούμενων για την καταστροφή μνημείων της σοβιετικής εποχής

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διπλωματικές διαμαρτυρίες προς τη Μόσχα προχώρησαν Εσθονία και Λιθουανία νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, καθώς η ρωσική αστυνομία έθεσε κορυφαίους πολιτικούς της Βαλτικής σε λίστα καταζητούμενων για την καταστροφή μνημείων της σοβιετικής εποχής.

Τα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, κάποτε υπό τον έλεγχο της Μόσχας, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, πλέον, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν αναδειχθεί σε σταθερούς υποστηρικτές του Κιέβου και ηχηρούς επικριτές της Ρωσίας.

Στη λίστα και η πρωθυπουργός της Εσθονίας

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ταϊμάρ Πέτερκοπ ήταν αμφότεροι στη λίστα καταζητούμενων της ρωσικής αστυνομίας, όπως και ο υπουργός Πολιτισμού της Λιθουανίας Σιμόνας Κάιρις και περίπου 60 νυν και πρώην μέλη του Κοινοβουλίου της Λετονίας, σύμφωνα με τη Ρωσία.

«Οι ρωσικές κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναδεικνύουν προσπάθειες παραποίησης του παρελθόντος και ασέβεια προς την ιστορική μνήμη της Λιθουανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Βίλνιους απαίτησε επίσης να αφαιρεθούν οι πολιτικοί του από τη λίστα. Η Εσθονία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι διπλωμάτες της «εξέφρασαν την αγανάκτησή τους» και απαίτησαν εξηγήσεις από το Κρεμλίνο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον εκπρόσωπο της Ρωσίας ότι αυτά τα βήματα του ρωσικού κράτους δεν θα μας εμποδίσουν από το να κάνουμε το σωστό και η Εσθονία δεν θα αλλάξει την αποφασιστική υποστήριξή της στην Ουκρανία», προστίθεται.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή