Επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο, η πρώτη εδώ και μία δεκαετία

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο, η πρώτη εδώ και μία δεκαετία

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλο βήμα» για την ανοικοδόμηση των δεσμών μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων, θα βρεθούν οι συζητήσεις για την «επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα».

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο από το 2012 σήμερα Τετάρτη. Πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η επίσκεψη αποτελεί μεγάλο βήμα προς την ανοικοδόμηση των δεσμών μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι δύο ηγέτες, των οποίων οι σχέσεις υπήρξαν ταραχώδεις λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Αιγύπτου το 2013 και των συνεπειών του για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναμένεται να παραχωρήσουν αργότερα συνέντευξη Τύπου.

Το «ξεπάγωμα» των σχέσεων και τα drones

Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια των διπλωματικών προσπαθειών των προηγούμενων ετών να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις των δύο χωρών.

Πέρυσι, Κάιρο και Αγκυρα προχώρησαν στον διορισμό πρεσβευτών, αμοιβαία, ενώ νωρίτερα αυτό τον μήνα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στην Αίγυπτο οπλισμένα drones.

Οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου διακόπηκαν το 2013, αφότου ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Σίσι οδήγησε στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Αδελφότητας, συμμάχου της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή