Γαλλία: Ενοχος ο Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

Γαλλία: Ενοχος ο Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε σήμερα τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, επιβεβαιώνοντας την πρωτόδικη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κρίθηκε σήμερα ένοχος από εφετείο του Παρισιού για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, επιβεβαιώνοντας την πρωτόδικη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, οι έξι μήνες σε αναστολή. Ο Σαρκοζί μπορεί να εκτίσει την ποινή με εναλλακτικά μέσα όπως ηλεκτρονικό βραχιόλι, χωρίς να πάει στη φυλακή.

Ο Σαρκοζί είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους το 2021, όταν κρίθηκε ένοχος για πρώτη φορά, αν και η ποινή του ανεστάλη καθώς είχε ασκήσει έφεση. Ο Σαρκοζί ήταν πρόεδρος από το 2007 έως το 2012 και παρέμεινε ένας πολιτικός με επιρροή μεταξύ των συντηρητικών. Επίσης, έχει φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες ότι το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικανοί, τότε UMP, συνεργάστηκε με μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων με την επωνυμία Bygmalion προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της εκστρατείας του, το οποίο σημαδεύτηκε από χλιδάτες εκδηλώσεις που ήταν τότε πρωτοφανείς για τη γαλλική πολιτική.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο Σαρκοζί επέρριψε την ευθύνη σε μέλη του επιτελείου του: «Δεν επέλεξα εγώ οποιονδήποτε προμηθευτή, δεν υπέγραψα οποιαδήποτε προσφορά, οποιοδήποτε τιμολόγιο», δήλωσε στο δικαστήριο.

Η Γαλλία θέτει αυστηρά όρια στις προεκλογικές δαπάνες. Εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εταιρεία εξέδωσε τιμολόγια στο UMP αντί για την εκστρατεία. Λένε πως ο Σαρκοζί δαπάνησε 42,8 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2012, που δεν τελεσφόρησε, ποσό σχεδόν διπλάσιο του επιτρεπόμενου ποσού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή