Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ προς Ευρωπαίους

Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ προς Ευρωπαίους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Ε.Ε. να μην προσπαθήσει να προχωρήσει μόνη της στην άμυνα, μετά τα επιθετικά σχόλια Τραμπ, που πυροδότησαν μία έντονη συζήτηση για το εάν η ήπειρος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη. Το ογδόντα τοις εκατό των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχονται από συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός Ε.Ε.», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης, μιλώντας στο Reuters.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι σαφές ότι η ασφάλεια της Ε.Ε. δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την Ευρώπη, αλλά και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ισλανδία. 

«Αν κοιτάξετε απλώς τον χάρτη, είναι προφανές ότι όλες αυτές οι χώρες, σύμμαχοι εκτός Ε.Ε., είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αποσύνδεσης της Ευρώπης από τη Βόρεια Αμερική θα διχάσει επίσης την Ευρώπη».

Πολλά ευρωπαϊκά έθνη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, βλέπουν τις ΗΠΑ ως τον πρωταρχικό εγγυητή της ασφάλειας και θα αντιτίθεντο σε οποιαδήποτε κίνηση για να αλλάξει αυτό.

Ο Τραμπ προκάλεσε έντονη κριτική αφού αποκάλυψε ότι είχε πει στα μέλη του ΝΑΤΟ πως οι ΗΠΑ δεν θα υπερασπιστούν όσους δεν ξοδεύουν αρκετά και θα ενθάρρυναν ακόμη και τη Ρωσία να τους επιτεθεί.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δήλωσαν ότι τα σχόλια Τραμπ ήταν μια κλήση αφύπνισης και θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ από την Ε.Ε. έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να αναπτύξουν αμυντικές ικανότητες. Αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να συμβεί σε διατλαντικό πλαίσιο.

Γνωστοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα επενδύσουν 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα φέτος, ανεβάζοντας τις δαπάνες τους σε περίπου 2% του συνολικού ΑΕΠ το 2024, σε σύγκριση με 1,85% το 2023.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT