Υπ. Ενέργειας Κύπρου: «Η παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει το 2026»

Υπ. Ενέργειας Κύπρου: «Η παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει το 2026»

«Η προσδοκία μας, με την επιφύλαξη του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής, είναι το 2026 ή αρχές του 2027», ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κύπρος θα μπορούσε να αρχίσει να παράγει τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου το 2026, ενώ σχεδιάζει να συμμετάσχει στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ευρώπη, Great Sea Interconnector, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Η παραγωγή φυσικού αερίου και η σύνδεση με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι για την Κύπρο και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η προμήθεια των οποίων διακόπηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κύπρος ανακοίνωσε την πρώτη ανακάλυψη υποθαλάσσιου φυσικού αερίου το 2011, ωστόσο, μια από τις νεότερες ανακαλύψεις έγινε το 2022 από την κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της γαλλικής Total Energies, δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Η προσδοκία μας, με την επιφύλαξη του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που θα προτείνει σύντομα η Eni, είναι το 2026 ή αρχές του 2027», ανέφερε. Από την πλευρά της, η Eni δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Το κοίτασμα, γνωστό ως Cronos, εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 2,5 τρισ. κυβικά πόδια αερίου. Οταν αρχίσει η παραγωγή, το αέριο πιθανότατα θα διοχετευθεί στις εγκαταστάσεις Zohr της Eni στην Αίγυπτο, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά. «Εχουμε μια ανακάλυψη εκεί που μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα», σημείωσε ο υπουργός.

Επισημαίνεται πως από το 2007, η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες έρευνας για τα περισσότερα από τα 13 υπεράκτια μπλοκ, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στις θαλάσσιες περιοχές, νότια του νησιού.

Ενεργειακές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν «ένα ή δύο» μπλοκ που δεν έχουν αδειοδοτηθεί και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ο κ. Παπαναστασίου. Πιθανώς να μη χρειαστεί κάποιος γύρος αδειοδότησης για τα νέα μπλοκ, εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, ανέφερε.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή