«Νέα σελίδα» στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου

«Νέα σελίδα» στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου

Στο Κάιρο ο Ερντογάν, 12 χρόνια μετά - Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως στόχος της Αγκυρας είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης μεταξύ των δύο χωρών.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επειτα από 12 χρόνια διακοπής επαφών με την Αίγυπτο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Κάιρο για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του, Εμινέ. Οι δύο ηγέτες μετέβησαν στη συνέχεια στο προεδρικό μέγαρο.

«Νέα σελίδα» στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου-1 Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αίγυπτο έπειτα από 12 χρόνια, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο κάποτε αποκαλούσε «πραξικοπηματία» και «δολοφόνο». Η αποφασιστικότητα του προέδρου για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Κάιρο φάνηκε από τη μεγάλη αποστολή, καθώς τον συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν αλλά και ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο παλάτι Ιτιχάντιγιε, ενώ μετά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως «(με την Αίγυπτο) διαθέτουμε μια κοινή Ιστορία και έναν κοινό πολιτισμό που συνυπάρχουν πάνω από 1.000 χρόνια. Με τη δύναμη που αντλούμε από αυτή τη βαθιά ριζωμένη κληρονομιά, προσπαθούμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αρμόζει. Βλέπουμε ότι υπάρχει η ίδια ισχυρή βούληση και από την αιγυπτιακή πλευρά».

Η Αγκυρα τονίζει πως θέλει συνεργασία με την Αίγυπτο σε όλους τους τομείς, όπως του εμπορίου, του τουρισμού και της βιομηχανίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι «ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουμε πολύ σοβαρές προοπτικές είναι η αμυντική βιομηχανία. Η Αίγυπτος κάνει σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα. Πιστεύω ότι θα αναπτύξουμε κοινά έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο. Αξιολογούμε επίσης και τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα καταβάλουμε προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού».

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη συνεχή σύνδεση των λαών μας, τα τελευταία δέκα χρόνια, όσο οι εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις σημείωσαν σταθερή ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα, τη Λιβύη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Πάντως, οι δύο ηγέτες απέφυγαν να αναφερθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ικανοποίηση αιτημάτων

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο θεωρείται μια απόδειξη πως έχει ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα που είχε το Κάιρο, για να σταματήσει η Αγκυρα να παρέxει υποστήριξη στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Οι σχέσεις Αγκυρας – Καΐρου είχαν διακοπεί το 2013 όταν ο τότε αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, Σίσι, είχε ηγηθεί της ανατροπής του Μοχάμεντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενός συμμάχου της Τουρκίας που είχε εκλεγεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Οταν οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν φθάσει στο ναδίρ, η αντιπολίτευση κατηγορούσε τον Ταγίπ Ερντογάν πως λόγω της επιμονής του για τη σύγκρουση με την Αίγυπτο, το Κάιρο συμφώνησε με την Ελλάδα σχετικά με την ΑΟΖ και μιλούσαν για την «απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Ο πάγος μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να σπάει τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντήλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, και μετά τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι.

Ενα από τα βασικά κεφάλαια στις συνομιλίες των δύο προέδρων ήταν και η Λιβύη, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντιμαχόμενες δυνάμεις του εμφυλίου πολέμου. Ενα άλλο θέμα είναι η πώληση στην Αίγυπτο τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και το διμερές εμπόριο. H Τουρκία είναι η 6η χώρα για τις εξαγωγές και η 3η για τις εισαγωγές της Αιγύπτου, με όγκο συναλλαγών 10 δισ. δολάρια. Ο Ταγίπ Ερντογάν τώρα έχει θέσει στόχο τα 15 δισ. δολάρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε πως η Τουρκία σχεδιάζει να πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή