Στόλτενμπεργκ για δηλώσεις Τραμπ: H επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων

Στόλτενμπεργκ για δηλώσεις Τραμπ: H επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων

«To άρθρο 5, η δέσμευση για υπεράσπιση όλων και σύμφωνα με το οποίο η επίθεση σε έναν σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων , είναι η καρδιά και ο πυρήνας του ΝΑΤΟ», τόνισε

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επίθεση σε έναν Σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την ενθάρρυνση της Μόσχας να επιτεθεί σε όποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεν δεσμεύει το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες.

«To άρθρο 5, η δέσμευση για υπεράσπιση όλων και σύμφωνα με το οποίο η επίθεση σε έναν σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων , είναι η καρδιά και ο πυρήνας του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει να κάνει με όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε πρόταση ότι δεν είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουν όλη τη Συμμαχία», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επίσης ανέφερε ότι «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα και είμαστε στο σωστό δρόμο. Διότι τώρα έχουμε ιστορικούς αριθμούς όσον αφορά τις αμυντικές επενδύσεις. Πέρυσι, είδαμε μια πραγματική αύξηση 11% στις αμυντικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά».

«Φέτος αναμένουμε 18 Σύμμαχοι να επιτύχουν τον στόχο να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα είπε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Δύση, αλλά και την αντίδραση του Λευκού Οίκου. 

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε το εν λόγω σχόλιο σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή