Ερντογάν μετά το ταξίδι στο Κάιρο: «Θετικές εξελίξεις» στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

Ερντογάν μετά το ταξίδι στο Κάιρο: «Θετικές εξελίξεις» στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι αυξάνεται ο αριθμός των θεμάτων για τα οποία συμφωνούν Αγκυρα και Ουάσιγκτον

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «θετικές εξελίξεις» στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά το ταξίδι της επιστροφής του από το Κάιρο. Ειδικότερα, δήλωσε ότι η διάθεση στο Κογκρέσο απέναντι στην Τουρκία «είναι θετική αυτή τη στιγμή. Ομοίως, θετικές φωνές έρχονται από τη Γερουσία».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι αυξάνεται ο αριθμός στων θεμάτων για τα οποία ΗΠΑ και Τουρκία «σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και συμφωνούν».

«Δεν υπάρχει αρνητική τάση αυτή τη στιγμή, αντίθετα υπάρχει θετική εξέλιξη. Για το θέμα αυτό, οι αρμόδιοι υπουργοί λένε στους συνομιλητές τους ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Παρέχουν αυτές τις πληροφορίες για αυτά τα θέματα τόσο στον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν , στον Πρόεδρο της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, και στον επικεφαλής μας σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς», πρόσθεσε.

Για τα F-16 και την απόφαση για Σουηδία

Σε ό,τι αφορά την έγκριση της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η αμερικανική πλευρά λέει στην Τουρκία: «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είδατε την υπογεγραμμένη επιστολή του κ. Μπάιντεν».

Αναφορικά με το πράσινο φως του τουρκικού κοινοβουλίου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία δήλωσε τα εξής στις ΗΠΑ: «Είδατε το υπογεγραμμένο έγγραφο έγκρισής μας. Πάνω απ’ όλα ακούσατε την απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιό μας και μας ευχαριστήσατε ξανά και ξανά. Περιμένουμε το επόμενο βήμα από εσάς».

«Αυξάνεται η σημασία της Αν. Μεσογείου»

Επιπλέον, μετά τη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος μοιράζονται «όχι μόνο την ίδια ιστορία, αλλά και την ίδια θάλασσα και η σημασία αυτής της θάλασσας στην παγκόσμια εξίσωση αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Από την άλλη, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, «η εξωτερική πολιτική χτίζεται και διοικείται στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Ως εκ τούτου, είναι αναμφίβολα προς το συμφέρον των δύο χωρών να κάνουν συγχρονισμένα βήματα μαζί και προς την ίδια κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή