O ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο φυγής Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

O ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο φυγής Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι στριμωγμένοι στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη για τον κίνδυνο οι Παλαιστίνιοι που έχουν συγκεντρωθεί στη Ράφα να επιχειρήσουν να διαφύγουν στην Αίγυπτο, εάν το Ισραήλ ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της συνοριακής πόλης.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι στριμωγμένοι στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Πολλοί ζουν σε σκηνές σε καταυλισμούς, καθώς και σε αυτοσχέδια καταφύγια, καθώς τράπηκαν σε φυγή λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Μπροστά στα μάτια μας ο ‘εφιάλτης’ της Αιγύπτου»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να απομακρύνει ενόπλους από κρησφύγετα στη Ράφα και να απελευθερώσει ομήρους που κρατούνται εκεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο απομάκρυνσης αμάχων.

«Η πιθανότητα στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, με την πιθανότητα να κλείσει το (συνοριακό) πέρασμα, με πιθανότητα διάχυσης… ένα είδος αιγυπτιακού εφιάλτη…είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς απευθυνόμενος σε διπλωμάτες στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη.

Η ιδέα ότι ο λαός της Γάζας θα μπορούσε να απομακρυνθεί και να οδηγηθεί σε ασφαλές μέρος αποτελεί «ψευδαίσθηση», πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προειδοποιήσει επίσης ότι ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να «προκαλέσει σφαγή».

Μιλώντας στην ίδια συνάντηση με τον Γκρίφιθς, η Μιργιάνα Σπόλγιαριτς, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), είπε ότι η απουσία σαφούς σχεδίου εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των ηλικιωμένων, θα φέρει τον πόνο σε νέο επίπεδο.

«Η ταλαιπωρία και από τις δύο πλευρές, η σφαγή που έχουμε δει από τις 7 Οκτωβρίου θα φτάσει σε αφάνταστα μεγέθη εάν οι επιχειρήσεις στη Ράφα εντατικοποιηθούν με τον τρόπο που έχουν ανακοινωθεί», είπε η Σπόλγιαριτς.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT