Στόλτενμπεργκ: Το «αδιέξοδο» με την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία έχει ήδη επιπτώσεις

Στόλτενμπεργκ: Το «αδιέξοδο» με την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία έχει ήδη επιπτώσεις

Η ήττα του Πούτιν είναι προς το συμφέρον όλων των δημοκρατικών εθνών, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι το αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία, έχει ήδη επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Αμυνας της συμμαχίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «έχει επιπτώσεις στη ροή της στήριξης» προς το Κίεβο. Αναγνώρισε πάντως ότι ως ένα βαθμό η έλλειψη αυτή εξισορροπείται από την αυξημένη στήριξη που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αλλά και ο Καναδάς. «Αν βάλουμε μαζί τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ» ανέφερε.

Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν φυσικά ο μεγαλύτερος σύμμαχος και είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση της προσφοράς στήριξης». «Επομένως, συνεχίζω να αναμένω ότι θα μπορέσουν να πάρουν τη σχετική απόφαση όσο το δυνατόν πιο άμεσα» τόνισε.

Η Γερουσία ενέκρινε πρόσφατα 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεξάγεται «μάχη» μεταξύ Δημοκρατικών και κάποιων σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών, που υπό την καθοδήγηση προφανώς του Ντόναλντ Τραμπ έχουν δεσμευθεί να «μπλοκάρουν» το εν λόγω «πακέτο» στήριξης.

Ωστόσο, για ακόμα μια φορά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση να ξεπεραστεί το «αδιέξοδο». Η στήριξη της Ουκρανίας, τόνισε, είναι «ένα παράδειγμα του πώς μοιράζεται το βάρος διατλαντικά» και όχι κάτι που κάνει μόνη της η Ουάσιγκτον. Επανέλαβε μάλιστα το μήνυμα ότι η ήττα του Πούτιν είναι προς το συμφέρον όλων των δημοκρατικών εθνών. «Εάν κερδίσει ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία θα είναι μια ακόμα πρόκληση για εμάς. Θα είναι ένα μήνυμα προς τους αυταρχικούς ηγέτες ότι όχι μόνο ο Πούτιν αλλά και ο πρόεδρος Σι (σ.σ. της Κίνας), όταν χρησιμοποιούν στρατιωτική ισχύ, μπορούν να πετύχουν αυτό που θέλουν» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, μπορεί να συμβεί αύριο στην Ταϊβάν. Επομένως, αυτό αφορά την ασφάλεια όλων μας και αφορά την ασφάλεια και των ΗΠΑ».

«Ιστορική πρόοδος η αύξηση αμυντικών δαπανών»

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του πάντως για την «ιστορική πρόοδο» που σημειώθηκε σε σχέση με την αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. «Εως το τέλος του 2024, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς θα έχουν προσθέσει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα από τότε που δώσαμε την υπόσχεση για αμυντικές επενδύσεις», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, φέτος.

 Ανέφερε ακόμα ότι οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουν σε παραγωγή υψηλού ρυθμού που απαιτείται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει συμβάσεις αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Αυτό βοηθά την Ουκρανία, κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και παρέχει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Στις σημερινές συζητήσεις άλλωστε κυριάρχησε και η επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφάλειας. Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ενώ «δεν βλέπουμε κάποια επικείμενη στρατιωτική απειλή κατά της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα προς τη Μόσχα για την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε όλους τους συμμάχους».

Συνεχής στήριξη της Ουκρανίας

Αναφερόμενος στην Steadfast Defender 24, τη μεγαλύτερη σε εξέλιξη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, τόνισε ότι οι «σύμμαχοι επιδεικνύουν ικανότητες και δοκιμάζονται σχετικά με τις δυνατότητές τους να μετακινούν γρήγορα δυνάμεις σε όλη τη Συμμαχία για να υπερασπιστούν την ανατολική πτέρυγα (σ.σ. του ΝΑΤΟ)».

Οι υπουργοί Αμυνας αντάλλαξαν απόψεις με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ρουστέμ Ουμέροφ μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις – μεταξύ άλλων από τον Καναδά, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία– που καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως τον εξοπλισμό ανταλλακτικών F-16, καθώς και την αεράμυνα. Χαιρέτισε επίσης και την πρόθεση ομάδας συμμάχων να παραδώσουν ένα εκατομμύριο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, καθώς και τη συμφωνία είκοσι άλλων συμμάχων να σχηματίσουν συνασπισμό αποναρκοθέτησης στη χώρα.

Αποφασίστηκε, παράλληλα, η δημιουργία ενός νέου κέντρου κοινής ανάλυσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στην Πολωνία, ώστε να γίνει ανταλλαγή διδαγμάτων από τον πόλεμο της Ρωσίας και να δημιουργηθεί μια δομή για τις ουκρανικές δυνάμεις ώστε να εκπαιδεύονται μαζί με τους συμμάχους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή