Ανοίγει τις «πόρτες» για υποψήφια κράτη – μέλη η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Ανοίγει τις «πόρτες» για υποψήφια κράτη – μέλη η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Την «είσοδο» 131 «υποψήφιων μελών διεύρυνσης» ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EΟΚΕ), Oλιβερ Ρόπκε

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «είσοδο» συνολικά 131 «υποψήφιων μελών διεύρυνσης» στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EΟΚΕ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρός της, Oλιβερ Ρόπκε, σημειώνοντας ότι η εν λόγω Επιτροπή γίνεται ο πρώτος ευρωπαϊκός θεσμός, που «ανοίγει τις πόρτες του» σε υποψήφια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σχετική συνέντευξη Τύπου διεξήχθη στις Βρυξέλλες, παρουσία της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα και των πρωθυπουργών του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάγιτς και της Αλβανίας Εντι Ράμα. Η πρωτοβουλία, άλλωστε, αποτελεί προτεραιότητα για τον κ. Ρόπκε, ενώ διευκολύνει την προοδευτική ενσωμάτωση των εν λόγω μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν μπορούμε να κρατάμε πλέον τα υποψήφια κράτη-μέλη στην αίθουσα αναμονής. Πρέπει να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε από κοινού τώρα, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να χτίζουμε διασυνδέσεις και να προωθήσουμε μια ισχυρή και υγιή κοινωνία των πολιτών», τόνισε ο Ολιβερ Ρόπκε για να προσθέσει ότι «για τον λόγο αυτό, η ΕΟΚΕ αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της σε υποψήφια κράτη-μέλη και να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους τους».

«Η διεύρυνση τόνισε είναι μια από τις πιο σημαντικές και στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Ε.Ε. και της ευρωπαϊκής ηπείρου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα ανέφερε ότι «η διεύρυνση είναι ο κοινός μας στόχος» και πως «αποτελεί επένδυση για την στρατηγική μας αυτονομία».  

Σε κοινό μήνυμα του προέδρου της Επιτροπής Ολιβερ Ρόπκε, της αντιπροέδρου Βέρας Γιούροβα και των δύο πρωθυπουργών, Μαυροβουνίου και Αλβανίας, σημειώνεται η «σημασία της σταδιακής ενσωμάτωσης των υποψήφιων κρατών-μελών» αλλά και ότι «η διεύρυνση αποτελεί ένα λογικό βήμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Το ECM είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που επιτρέπει στους εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από υποψήφια κράτη-μέλη της Ε.Ε. (εργοδότες, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι οργανώσεων) να μετέχουν στις συμβουλευτικές εργασίες της ΕΟΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι θα συμβάλουν στη διαδικασία σύνταξης συγκεκριμένων γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής, ενώ θα μετέχουν σε συγκεκριμένες ομάδες αλλά και συνόδους ολομέλειας της ΕΟΚΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η ΕΟΚΕ έλαβε μια απόφαση-ορόσημο και ενέκρινε επίσημα την πρωτοβουλία για τη διεύρυνση, ενώ την έθεσε συγχρόνως ως προτεραιότητα. Στις 4 Ιανουαρίου, η ΕΟΚΕ προκήρυξε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις υποψήφιες χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να μετάσχουν στις εργασίες της και να γίνουν «υποψήφια μέλη διεύρυνσης» (ECM).

Η ΕΟΚΕ έλαβε 567 αιτήσεις, εκ των οποίων οι πρώτοι 131 περιλαμβάνονται πλέον στην ομάδα ECM (Αλβανία-13 συμμετέχοντες, Βοσνία-Ερζεγοβίνη-9, Γεωργία-15, Μολδαβία-16, Μαυροβούνιο-14, Βόρεια Μακεδονία-14, Σερβία-13, Τουρκία-15, Ουκρανία-22).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή