Στη Γάζα σκοτώθηκαν «οι 72 από τους 99 νεκρούς δημοσιογράφους» το 2023

Στη Γάζα σκοτώθηκαν «οι 72 από τους 99 νεκρούς δημοσιογράφους» το 2023

Μέσα σε έναν χρόνο σημειώθηκε αύξηση 44% στον αριθμό των εργαζόμενων του Τύπου που σκοτώθηκαν σε όλον τον πλανήτη, αναφέρει η αμερικανική Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ)

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων για δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΜΕ το 2023, αφορά τις «ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Οπως αναφέρει η CPJ, πρόκειται για έναν από τους χειρότερους απολογισμούς «που έχει ανακοινώσει ποτέ». Η οργάνωση, με έδρα τη Νέα Υόρκη, καταγράφει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια τους φόνους, τις φυλακίσεις, τη βία, τη λογοκρισία και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων.

Στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα επισημαίνεται ότι μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκε αύξηση 44% στον αριθμό των εργαζόμενων του Τύπου που σκοτώθηκαν σε όλον τον πλανήτη.

Από τους 99 νεκρούς, «η συντριπτική πλειοψηφία (72) ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σε άλλες συγκρούσεις, σκοτώθηκαν 22 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης, αναφέρει.

«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα είναι μάρτυρες στην πρώτη γραμμή», σχολίασε η διευθύντρια της Επιτροπής, Τζόντι Γκίνσμπεργκ. «Τα δεινά των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων σε αυτόν τον πόλεμο θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημοσιογραφία, όχι μόνο στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά επίσης στην περιοχή και πέραν αυτής. Κάθε δημοσιογράφος που σκοτώνεται είναι ένα πλήγμα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο», πρόσθεσε η Γκίνσμπεργκ, σημειώνοντας επίσης τον θάνατο τριών Λιβανέζων δημοσιογράφων και δύο Ισραηλινών.

Σύμφωνα με την CPJ, 85 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Η CPJ είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες το 2023 για το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης «προφανώς έγιναν στόχοι» του ισραηλινού στρατού και κάποιοι από αυτούς πιθανότατα «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως», κάτι που θα μπορούσε να συνιστά «έγκλημα πολέμου».

Εκτός από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους είναι οι Φιλιππίνες και η Σομαλία. Αντιθέτως, μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στο Μεξικό και την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT