Πάνω από 300 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο είναι στη φυλακή

Πάνω από 300 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο είναι στη φυλακή

Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων το 2023 είναι ο δεύτερος υψηλότερος από το 1992

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 320 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο βρίσκονταν στη φυλακή στα τέλη του 2023, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, η οργάνωση κάνει λόγο για «ανησυχητική προσπάθεια» να κατασταλούν οι φωνές ανεξαρτησίας, προσθέτοντας πως ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων το 2023 είναι ο δεύτερος υψηλότερος από το 1992.

Ειδικότερα, μειώθηκε ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται το 2023 σε σχέση με το 2022, όταν 367 βρίσκονταν στη φυλακή. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της απελευθέρωσης πολλών δημοσιογράφων στο Ιράν, είτε με εγγύηση είτε εν αναμονή κάποιας δικαστικής απόφασης. 

«Η έρευνά μας δείχνει πόσο εδραιωμένος είναι ο αυταρχισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις κυβερνήσεις να «ενθαρρύνονται» για την πάταξη της μαχόμενης δημοσιογραφίας, αποφεύγοντας τη δημόσια λογοδοσία», δήλωσε η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή σύμφωνα με την απογραφή της CPJ την 1η Δεκεμβρίου 2023 ήταν στην Κίνα, τη Μιανμάρ και τη Λευκορωσία, επισημαίνει η έκθεση.

Το Ισραήλ ισοβαθμεί με το Ιράν στην έκτη θέση, την υψηλότερη κατάταξη της χώρας στον ετήσιο κατάλογο της CPJ. Και οι 17 δημοσιογράφοι που κρατούνταν στο Ισραήλ κατά την περίοδο της καταμέτρησης ήταν Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν στη Δυτική Οχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει επίσης η έκθεση.

Την ίδια στιγμή, 12 από τους 17 ανταποκριτές που σύμφωνα με την CPJ έχουν φυλακιστεί σε όλο τον κόσμο κρατούνταν στη Ρωσία. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται δύο Αμερικανοί, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Eβαν Γκερσκόβιτς και η Αλσού Κουρμασέβα του Radio Free Europe/Radio Liberty, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή