Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αλβανία: Ντούα Λίπα, μπάλα και Χότζα

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αλβανία: Ντούα Λίπα, μπάλα και Χότζα

Ο στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Αλβανία και η συνάντησή του με τον Εντι Ράμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Aντονι Μπλίνκεν έφθασε χθες στα Τίρανα για να εκφράσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Αλβανία, η οποία αποτελεί σύμμαχό τους στα Βαλκάνια. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

«Ως πρώην δήμαρχος δώσατε όμορφα χρώματα στην πόλη, είμαι ευγνώμων για τη συμμαχία που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Ο Ράμα ήταν στο πλευρό μας σε κάθε δυσκολία και τις αντιμετωπίσαμε από κοινού. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η μοναδική μας σχέση ήταν η “Φωνή της Αμερικής”. Κοιτάξτε τριγύρω σήμερα. Υπάρχουν φώτα, καφέ, αίθουσες, όλα πανίσχυρα ζωντανά σύμβολα του παρόντος και του μέλλοντος των αμερικανο-αλβανικών σχέσεων. (…) Πέρυσι, αριθμός-ρεκόρ τουριστών επισκέφθηκε την Αλβανία, η χώρα σας μπήκε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Θα έρθω στους τελικούς του Κυπέλλου και ίσως μπορέσω να βοηθήσω. Οι Αμερικανοί χορεύουν με τη μουσική της Ντούα Λίπα, η επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης είναι η Μίνα Μουράτι και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια είναι αλβανικό».

Από τη μεριά του ο Εντι Ράμα είπε ότι ο Ενβέρ Χότζα θα ήταν έξαλλος με την επίσκεψη του Μπλίνκεν. «Μας δίδαξε να σας μισούμε, αλλά εμείς σας καλωσορίζουμε, καθώς ανοίγουμε τους ορίζοντές μας».

Παράλληλα παρουσίασε την επίσκεψη Μπλίνκεν ως μια χειροπιαστή απόδειξη πως η χώρα του έχει «αλλάξει σελίδα» κι έχει πλέον καταστεί ένας σημαντικός και αξιοσέβαστος εταίρος των ΗΠΑ. «Σήμερα η Αλβανία έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο όσον αφορά τη διεθνή τοποθέτηση και παρουσίασή της, χάρη σε μια σειρά από πολύ σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά και σε μια σειρά από δύσκολες και ριζικές αλλαγές», δήλωσε ο Ράμα μιλώντας στο κοσοβάρικο κανάλι ATV.

Για την Ουάσιγκτον, ο στόχος αυτού του ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών –το πρώτο του στην Αλβανία αφότου ανέλαβε καθήκοντα– είναι να επαναβεβαιώσει «τη δύναμη της διμερούς σχέσης με αυτόν τον εταίρο-κλειδί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», σύμφωνα με την υψηλόβαθμη αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γιούρι Κιμ.

«Θέλουμε να επιμείνουμε και να υπογραμμίσουμε την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε με την Αλβανία», διευκρίνισε η Κιμ.

Σερβία και Κόσοβο

Οι εντάσεις των τελευταίων ημερών με τη γειτονική Σερβία αλλά και το Κόσοβο είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα. Οι καθοδηγούμενες από την Ε.Ε. διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών με σκοπό να βελτιωθούν οι σχέσεις των γειτονικών κρατών έχουν εν πολλοίς πέσει στο κενό. Πρόσφατα, το Κόσοβο απαγόρευσε τη χρήση του σερβικού δηναρίου στις περιοχές με σερβική πλειοψηφία, σε μια κίνηση «αντιποίνων» προς την κυβέρνηση της Σερβίας η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την αυτονομία του μικρού κράτους. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασαν στην πρωτοβουλία του Κοσόβου εκφράζοντας την ανησυχία τους για τον ορατό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή