Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι πόλη – κλειδί της Ουκρανίας κινδυνεύει να πέσει στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι πόλη – κλειδί της Ουκρανίας κινδυνεύει να πέσει στη Ρωσία

«Η Αβντιίβκα κινδυνεύει να περιέλθει στον έλεγχο της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει την πόλη-κλειδί της Ουκρανίας,  Αβντιίβκα, πεδίο σφοδρών μαχών τους τελευταίους μήνες.

«Η Αβντιίβκα κινδυνεύει να περιέλθει στον έλεγχο της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, επικαλούμενος τις ελλείψεις πυρομαχικών του Κιέβου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να «σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές Ουκρανών».

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει κέρδη στην Αβντιίβκα και απειλούν να την πολιορκήσουν.

«Πύλη» προς το Ντονέτσκ

Η πόλη -η οποία έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς- θεωρείται «πύλη» προς το κοντινό Ντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν φιλορώσοι μαχητές το 2014 και αργότερα προσάρτησε η Μόσχα.

Κατά την ενημέρωση στην Ουάσιγκτον, χθες Πέμπτη, ο Κίρμπι δήλωσε ότι η Αβντιίβκα θα μπορούσε να πέσει «επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις στο έδαφος ξεμένουν από πυρομαχικά».

«Η Ρωσία στέλνει το ένα κύμα στρατιωτικών δυνάμεων μετά το άλλο για να επιτεθούν στις ουκρανικές θέσεις», τόνισε.

«Και επειδή το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη ψηφίσει το συμπληρωματικό νομοσχέδιο, δεν έχουμε καταφέρει να παράσχουμε στην Ουκρανία τα βλήματα πυροβολικού που χρειάζονται απεγνωσμένα για να διακόψει αυτές τις ρωσικές επιθέσεις.

«Οι ρωσικές δυνάμεις φτάνουν τώρα στα ουκρανικά χαρακώματα στην Αβντιίβκα και συντρίβουν τις ουκρανικές άμυνες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε πακέτο εξωτερικής βοήθειας ύψους 95 δισ. δολ. -συμπεριλαμβανομένων 60 δισ. δολ. για την Ουκρανία- έπειτα από μήνες πολιτικών διαφωνιών. Ωστόσο, συνεχίζεται η διαμάχη για την έγκριση βοήθειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες όπλων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει στον πόλεμο τη Ρωσία – πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη με άφθονα πυρομαχικά.

Στόλτενμπεργκ: Η διακοπή της βοήθειας έχει ήδη αντίκτυπο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι η αποτυχία των ΗΠΑ να εγκρίνουν τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία έχει ήδη αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι πολεμιστές μας θα έχουν επαρκείς διοικητικές και τεχνολογικές δυνατότητες για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές Ουκρανών».

Σήμερα Παρασκευή, ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Βερολίνο και το Παρίσι, όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες ασφαλείας με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα.

Παρόμοια συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας υπεγράφη μεταξύ της Ουκρανίας και της Βρετανίας τον Ιανουάριο.

«Δύσκολη» κατάσταση

Αργά την Πέμπτη, ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι παραδέχθηκε ότι «σφοδρές μάχες» λαμβάνουν χώρα «εντός» της Αβντίεβκα.

«Εκτιμούμε κάθε κομμάτι ουκρανικής γης, αλλά υψηλότερη προτεραιότητα για εμάς έχει η διατήρηση της ζωής ενός Ουκρανού στρατιώτη», δήλωσε.

Ουκρανοί στρατιώτες παραδέχθηκαν ότι η πόλη θα μπορούσε να πέσει ανά πάσα στιγμή.

Ο νεοδιορισθείς αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή Αβντίεβκα αυτή την εβδομάδα, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση εκεί ήταν «δύσκολη».

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι επίλεκτη ουκρανική ταξιαρχία έχει πλέον σταλεί στην Αβντιίβκα και έχει αναπτυχθεί εφεδρικό πυροβολικό.

Σε ανεπιβεβαίωτες αναφορές, Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ δήλωσαν χθες Πέμπτη ότι βασική ουκρανική αμυντική θέση στη νότια Αβντιίβκα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT