Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στον Ορμπαν για την υποψηφιότητα της Σουηδίας

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στον Ορμπαν για την υποψηφιότητα της Σουηδίας

Διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου θα επισκεφθεί την Ουγγαρία στο πλαίσιο «αποστολής που επικεντρώνεται σε στρατηγικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ και η Ουγγαρία»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου θα επισκεφθεί την Ουγγαρία την ερχόμενη Κυριακή, καθώς η πίεση προς τη Βουδαπέστη να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όταν το ουγγρικό Κοινοβούλιο θα συνέλθει εκ νέου μετά τις χειμερινές διακοπές του, αυξάνεται.

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας, γεγονός που επισκιάζει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σουηδία υπέβαλε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, σε μία ιστορική καμπή για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της Στοκχόλμης, η οποία επήλθε έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν έχει δεχθεί κριτική, καθώς κατηγορείται πως διατηρεί καλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία σε σχέση με κάποια από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και με τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στους επικριτές του, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία. Παρ’ όλα αυτά, η έγκριση του σουηδικού αιτήματος παραμένει σε εκκρεμότητα.

«Στρατηγικά ζητήματα»

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι γερουσιαστές θα ταξιδέψουν στην Ουγγαρία στο πλαίσιο «αποστολής που επικεντρώνεται σε στρατηγικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ και η Ουγγαρία».

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ζήτημα που επηρεάζει άμεσα την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την ασφάλεια της συμμαχίας στο σύνολό της, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πρέσμαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επικυρωθεί όταν το ουγγρικό Κοινοβούλιο συνέλθει εκ νέου στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περιμένει πως η Ουγγαρία θα εγκρίνει το αίτημα σύντομα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή