ΟΗΕ: Μια μαζική έξοδος Παλαιστινίων στην Αίγυπτο «θα ήταν καταστροφή»

ΟΗΕ: Μια μαζική έξοδος Παλαιστινίων στην Αίγυπτο «θα ήταν καταστροφή»

«Οι Αιγύπτιοι είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν εντός της Γάζας και εργαζόμαστε επ' αυτού», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο ότι μία μαζική έξοδος Παλαιστίνιων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά θα αποτελέσει καταστροφή και επέστησε την προσοχή στη θέση των αιγυπτιακών αρχών ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα πρέπει να τύχει βοήθειας εντός των ορίων του θυλάκου.

«Θα είναι καταστροφή για τους Παλαιστινίους … καταστροφή για την Αίγυπτο και καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης», προειδοποίησε ο Φίλιπο Γκράντι.

Οταν ρωτήθηκε αν οι αιγυπτιακές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχετικά με την εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, απάντησε: «Οι Αιγύπτιοι είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν εντός της Γάζας και εργαζόμαστε επ’ αυτού».

Σε «κλοιό» πιέσεων το Ισραήλ

Σχεδόν όλα τα πρόσωπα-κλειδιά στις διαβουλεύσεις για τη Γάζα, μεταξύ των οποίων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Ιορδανίας θα είναι παρόντα στη Διάσκεψη Ασφαλείας σήμερα, Παρασκευή, στο Μόναχο.

Η πίεση προς το Ισραήλ να αποφύγει χερσαία επίθεση προέρχεται σχεδόν από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Επιπλέον, η απειλή επιστροφής στο Διεθνές Δικαστήριο και νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υποστηρίζεται από την Αλγερία, πλανάται πάνω από το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή