Γάζα: Δεν ακούει τίποτα και κανέναν ο Νετανιάχου

Γάζα: Δεν ακούει τίποτα και κανέναν ο Νετανιάχου

Επιμένει σε εισβολή στη Ράφα, απορρίπτει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απερίγραπτες σκηνές διαδραματίστηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς, του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά πολιορκείται, εδώ και μία εβδομάδα, από άρματα μάχης, ειδικές δυνάμεις και ελεύθερους σκοπευτές του ισραηλινού στρατού. Πέντε ασθενείς που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν, καθώς διακόπηκαν η παροχή οξυγόνου και η ηλεκτροδότηση στη διάρκεια επιδρομής Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι αναζητούσαν στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος μαχητές της Χαμάς, ομήρους και σορούς ομήρων. Το χάος και η αγωνία κυριαρχούσαν για ώρες στο νοσοκομείο Νάσερ, όπου είχαν εγκλωβιστεί εκατοντάδες ασθενείς και γιατροί, ενώ χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν στους γύρω χώρους, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο.

Η τραγική κατάσταση στη Χαν Γιουνίς δίνει μια πρόγευση του τι πρόκειται να επακολουθήσει αν ο ισραηλινός στρατός εισβάλει, όπως έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του, στη νοτιότερη πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, τελευταίο καταφύγιο για τους 300.000 κατοίκους της και για ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της παλαιστινιακής λωρίδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του να μην πραγματοποιήσει το Ισραήλ στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα χωρίς «ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο» για την προστασία των αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι ενδεχόμενη ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα «είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή και θα αποτελέσει σημείο καμπής της σύγκρουσης». Μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ, όπου υποδέχθηκε τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, προσέθεσε: «Συμμερίζομαι τους φόβους της Ιορδανίας και της Αιγύπτου για μια βίαιη και μαζική εκτόπιση του (παλαιστινιακού) πληθυσμού».

Ωστόσο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι δεν εννοεί να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις των Δυτικών συμμάχων του. Σε δήλωση του γραφείου του, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει στην αναγκαιότητα της εισβολής στη Ράφα και τονίζει: «Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τις διεθνείς υπαγορεύσεις σχετικά με μια μόνιμη διευθέτηση με τους Παλαιστινίους… Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους», κάτι που κατά τη γνώμη του θα αποτελούσε «τεράστια ανταμοιβή», ύστερα από τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Αίγυπτος χτίζει τείχος κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα ώστε να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη στην οποία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στην προοπτική μιας ισραηλινής επιδρομής στη Ράφα. Η είδηση δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ από αιγυπτιακής πλευράς, αλλά τα διεθνή μέσα παρέθεταν δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν γερανούς να μεταφέρουν προκατασκευασμένα κομμάτια του τείχους και εκσκαφείς να ισοπεδώνουν εκτάσεις ενόψει της κατασκευής.

Τείχος παράλληλα προς τα σύνορα με τη Γάζα δημιουργεί η Αίγυπτος για να υποδεχθεί σε ουδέτερη ζώνη τους Παλαιστινίους που θα εκτοπιστούν από την ισραηλινή επιδρομή.

Ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, που επικαλείται ανώνυμους Αιγύπτιους αξιωματούχους, κάνει λόγο για «περιτειχισμένο θύλακο έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων», σε πλάτος 3,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 100.000 άνθρωποι. Η Αίγυπτος έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το ενδεχόμενο ισραηλινής επιδρομής στη Ράφα και εκτόπισης των Παλαιστινίων προς τη χερσόνησο του Σινά, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει υπό αναθεώρηση τη συνθήκη ειρήνης που συνομολόγησε με το Ισραήλ το 1979.

Από το Μόναχο, όπου συμμετείχε στο ετήσιο διεθνές φόρουμ ασφαλείας, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν έχει καμία πρόθεση να εκτοπίσει Παλαιστινίους από τη Λωρίδα της Γάζας», ούτε να διοικήσει την περιοχή μετά τον τερματισμό του πολέμου. «Θα προχωρήσουμε στη Ράφα, αφού μιλήσουμε με την Αίγυπτο. Θα συντονιστούμε, έχουμε συνθήκη ειρήνης μαζί τους και θα βρούμε έναν τρόπο που δεν θα βλάπτει τους Αιγυπτίους», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ βομβάρδισε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ την προηγουμένη είχε σκοτώσει δέκα αμάχους και τρεις μαχητές της φιλοϊρανικής οργάνωσης, σε αντίποινα για επίθεση με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού στρατού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό αρκετών άλλων. «Η απάντηση σε αυτή τη σφαγή (από τον ισραηλινό στρατό, στον νότιο Λίβανο) θα είναι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την αντίσταση στο μέτωπο», δήλωσε σε διάρκεια χθεσινής ομιλίας του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Εξάλλου, δύο Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στην πόλη Ασντόντ, στο νότιο Ισραήλ, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε δρόμο. Ενας από τους τραυματίες βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος, ενώ άλλος ένας αντιμετώπιζε σοβαρά τραύματα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης ήταν Παλαιστίνιος και εξουδετερώθηκε επί τόπου από Ισραηλινό πολίτη που έφερε όπλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή