Πεθαίνοντας στον Αρκτικό Κύκλο

Πεθαίνοντας στον Αρκτικό Κύκλο

Το σωφρονιστικό κέντρο ΙΚ-3 στην περιφέρεια Γιάμαλο-Νενέτς, στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, είναι απόγονος των στρατοπέδων καταναγκαστικών έργων, επί τσαρικής Ρωσίας και των γκουλάγκ της σταλινικής εποχής. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, στα 47 του χρόνια, ο Αλεξέι Ναβάλνι […]

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σωφρονιστικό κέντρο ΙΚ-3 στην περιφέρεια Γιάμαλο-Νενέτς, στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, είναι απόγονος των στρατοπέδων καταναγκαστικών έργων, επί τσαρικής Ρωσίας και των γκουλάγκ της σταλινικής εποχής. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, στα 47 του χρόνια, ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο διάσημος πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Παρασκευή, προκαλώντας θύελλα καταγγελιών στη Δύση για προμελετημένη πολιτική δολοφονία.

Η διαδρομή του Ναβάλνι στη ρωσική αντιπολίτευση ξεκίνησε από το φιλελεύθερο κόμμα Γιαμπλόκο. Ωστόσο, το 2007, το Γιαμπλόκο τον έδιωξε από τις γραμμές του λόγω της συμμετοχής του σε εθνικιστικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια ίδρυσε την οργάνωση «Narod» (Λαός), προβάλλοντας αντιμεταναστευτικά συνθήματα, ενώ το 2008 πλειοδοτούσε στην υποστήριξη του πολέμου κατά της Γεωργίας. Τρία χρόνια αργότερα, έπειτα από μια υποτροφία στο Γέιλ, αλλάζει κατεύθυνση. Από τον ιστότοπο Rospil ξεκινάει καμπάνια εναντίον της διαφθοράς, βάζοντας στο μικροσκόπιο τον Πούτιν και το περιβάλλον του. Η δημοτικότητά του ανεβαίνει, όπως δείχνει το 27% που απέσπασε στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας.

Η απάντηση του Κρεμλίνου αμείλικτη. Σειρά διώξεων, αρχικά για διαφθορά, μετά για εξτρεμιστική δράση. Γλίτωσε παρά τρίχα από δηλητηριασμό το 2020, αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία και φυλακίστηκε αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία. Στις αρχές του μήνα είχε καλέσει σε διαδηλώσεις εναντίον του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Απομένει να δούμε αν θα είναι, ως νεκρός, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνος από ό,τι στη διάρκεια της σύντομης ζωής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή