Κοινή δήλωση 26 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Κοινή δήλωση 26 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Η Ουγγαρία, η μόνη χώρα που διαφώνησε με την κοινή δήλωση

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή δήλωση μέσω της οποίας ζητούν άμεσα παύση των εχθροπραξιών ώστε να επιτραπεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας ενέκριναν τα 26 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, αναφερόμενος στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί κανείς να τον περιγράψει είναι ότι «δολοφονήθηκε αργά» από το καθεστώς Πούτιν.

«Μπορούμε να έχουμε ρόλο, μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και μπορούμε να έχουμε μια κοινή θέση που στηρίζουν όλα τα κράτη-μέλη» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, χωρίς να κατονομάζει την Ουγγαρία, η οποία διαφώνησε με την έκδοση κοινής δήλωσης. Ανέφερε, πάντως, ότι πρόκειται πλέον για θέση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ε.Ε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα 26 από τα 27 κράτη-μέλη έδωσαν τη στήριξή τους στη δήλωση, που δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο, καθώς και ότι συμφώνησαν για την έκδοση νέας δήλωσης εκ μέρους των 26, στην οποία προστίθεται ακόμα μια παράγραφος. Στην παράγραφο αυτή, σημείωσε, γίνεται έκκληση για «χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική παύση» που να μπορεί να οδηγήσει «σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» και στην «υπό όρους απελευθέρωση των ομήρων», καθώς και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εργασίες για τα επόμενα βήματα, παραπέμποντας σε κυρώσεις, που πρέπει να ληφθούν κατά των εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων, οι οποίοι προβαίνουν σε αδιάκριτες επιθέσεις κατά Παλαιστινίων, καθώς και για κυρώσεις κατά των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς.

Θεωρεί, εξάλλου, σημαντική την πρόταση, που κατέθεσαν Ιρλανδία και Ισπανία προς την Κομισιόν να εξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε – Ισραήλ και συγκεκριμένα, για το εάν παραβιάζεται λόγω μη ευθυγράμμισης των Ισραηλινών με το διεθνές δίκαιο. Ανέφερε, παράλληλα, ότι ήδη έχει ζητηθεί γνωμοδότηση από την Κομισιόν για το θέμα αυτό, προκειμένου να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι υπεύθυνο για την αναθεώρηση ή μη της εν λόγω συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της ισραηλινής κυβέρνησης στη Ράφα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «δεν έχουμε ως Ε.Ε. τη δυνατότητα να την αποτρέψουμε. Μόνο να ασκήσουμε πολιτική πίεση μπορούμε και να επισημάνουμε (σ.σ. στο Ισραήλ) ότι το ανθρώπινο κόστος είναι αναπόφευκτο» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε παράλληλα ότι σε σύγκριση με άλλους πολέμους, στη Γάζα ο πληθυσμός δεν μπορεί να φύγει και παραμένει εγκλωβισμένος.

«Ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη δεκάωρη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που οι 27 είχαν με τη χήρα του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζοντας ότι ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε αργά σε μια ρωσική φυλακή από το καθεστώς Πούτιν» και ότι αυτός είναι ο τρόπος να το περιγράψει κανείς. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης ότι ύστερα από πρότασή του, οι 27 ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι το καθεστώς κυρώσεων για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μετονομαστεί σε «καθεστώς Ναβάλνι».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η συνάντηση δεν αποσκοπούσε μόνο στο να δοθούν συλλυπητήρια στην κ. Ναβάλναγια, αλλά κυρίως αποτελούσε ένα πολιτικό μήνυμα, καθώς η παρουσία της προσωποποιεί τη ρωσική αντιπολίτευση και τον αγώνα τον Ρώσων για δημοκρατία. «Αυτό», είπε ο κ. Μπορέλ, «ήθελε ο Αλεξέι Ναβάλνι, γι’ αυτό ήταν απειλή για το Κρεμλίνο και γι’ αυτό φυλακίστηκε».

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι μετά και τις σχετικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων το περασμένο Σάββατο στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, πλέον εάν κάποια κράτη-μέλη θέλουν να κάνουν παραγγελίες για την παραγωγή πυρομαχικών σε εργοστάσια εκτός Ε.Ε., μπορούν. «Εάν θέλετε να κάνετε παραγγελίες εκτός Ε.Ε., δεν εξαιρούνται από το ταμείο για την Ουκρανία και γι’ αυτές θα δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια» ανέφερε ότι είπε στους «27» σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Τέλος, αφησε αιχμές εναντίον κρατών-μελών που δεν έχουν ακόμα κινηθεί άμεσα για τις σχετικές παραγγελίες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT