Ουκρανία: Ζητά από τον Μασκ να εμποδίσει τη χρήση του Starlink στα κατεχόμενα εδάφη

Ουκρανία: Ζητά από τον Μασκ να εμποδίσει τη χρήση του Starlink στα κατεχόμενα εδάφη

Τερματικά Starlink χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και ήταν ζωτικής σημασίας για τις επικοινωνίες στα πεδία των μαχών

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κίεβο έχει ζητήσει από τη SpaceX του Ελον Μασκ να εμποδίσει τη χρήση του συστήματος δορυφορικής επικοινωνίας Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Πρόσφατα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, είχε δηλώσει στη Wall Street Journal ότι ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούσαν χιλιάδες τερματικά Starlink.

Από την πλευρά της, η SpaceX στην οποία ανήκει το σύστημα Starlink έχει διαβεβαιώσει πως δεν συναλλάσσεται με το Κρεμλίνο ή με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μιχαήλο Φεντόροφ, ανέφερε ότι το Κίεβο είχε απευθυνθεί στην SpaceX προτού ακόμη γίνει γνωστή η χρήση τερματικών Starlink από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Βρήκαμε έναν αλγόριθμο και καταθέσαμε πρόταση στην SpaceX, είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια περιστατικά», είπε ο Φεντόροφ, υπενθυμίζοντας ότι «η SpaceX έχει κάνει κάτι ανάλογο με την ισραηλινή κυβέρνηση».

Επισημαίνεται πως τερματικά Starlink χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 και ήταν ζωτικής σημασίας για τις επικοινωνίες στα πεδία των μαχών.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή