Οι Βρυξέλλες ζητούν ανεξάρτητη, διεθνή έρευνα για τα αίτια θανάτου του Ναβάλνι

Οι Βρυξέλλες ζητούν ανεξάρτητη, διεθνή έρευνα για τα αίτια θανάτου του Ναβάλνι

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης μετέφεραν στον επιτετραμμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες τον αποτροπιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον θάνατο του Ναβάλνι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον αποτροπιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι –για τον οποίο την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και οι ρωσικές Αρχές– μετέφερε στον προσωρινό επιτετραμμένο της αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες, Κίριλ Λογκνίνοφ, ο γενικός διευθυντής για Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και Κεντρική Ασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Μίκαελ Ζίμπερτ.

Σε συνέχεια της χθεσινής κοινής δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Ζίμπερτ ζήτησε από τη Ρωσία να επιτρέψει μια ανεξάρτητη, διεθνή και διαφανή έρευνα για τις συνθήκες του ξαφνικού θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Παρότρυνε, παράλληλα, τη Ρωσία να παραδώσει τη σορό του στην οικογένειά του, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και να επιτρέψει στην οικογένεια να οργανώσει την κηδεία.

Στη διάρκεια της κλήτευσης του Ρώσου διπλωμάτη ο κ. Ζίμπερτ επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πρέπει άμεσα και άνευ όρων να προχωρήσει στην απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και όσων κρατούνται σε πόλεις σε όλη τη ρωσική επικράτεια ως φόρο τιμής προς τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Κλήτευση Ρώσου πρέσβη στο Βέλγιο

Νωρίτερα και κατόπιν σχετικού αιτήματος της υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, ο γενικός διευθυντής διμερών υποθέσεων με τη Ρωσία συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βέλγιο, Αλεξάντερ Τοκοβίνιν.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, το Βέλγιο ζήτησε ξεχωριστά ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο τα αίτια του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου σημειώνεται παράλληλα ότι ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Το σύστημα φυλακών είναι υπεύθυνο για την υγεία των κρατουμένων. Το Βέλγιο σημειώνει παράλληλα ότι το σύστημα των ρωσικών φυλακών δεν έχει αναλάβει αυτήν την ευθύνη έναντι του Ναβάλνι. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζητά επίσης από τις ρωσικές Αρχές την άμεση πρόσβαση της οικογένειας του Ναβάλνι στη σορό του. 

Στη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, η βελγική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχίες και για τις συνθήκες πολιτικής καταστολής στη Ρωσία, ενώ ζήτησε να απελευθερωθούν όλοι όσοι εξέφρασαν ειρηνικά συμπάθεια και συλλυπητήρια, μετά τον θάνατο του Ναβάλνι.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ σημειώνει ότι «ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν το σύμβολο της αντίστασης του ρωσικού λαού στην καταστολή και τη δικτατορία. Ο θάνατός του μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πως ο αυταρχισμός του Πούτιν απειλεί την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία, όχι μόνο στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και αλλού στην Ευρώπη. Ο αγώνας του Ναβάλνι δεν θα είναι μάταιος. Μίλησα χθες με τη σύζυγό του, η οποία θα συνεχίσει τον αγώνα της. Τη διαβεβαίωσα για την πλήρη υποστήριξή μου, του Βελγίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT