Αρθρο Μ. Καραγιάννη στην «Κ»: Θάνατος Ναβάλνι, αυτό δεν είναι το τέλος

Αρθρο Μ. Καραγιάννη στην «Κ»: Θάνατος Ναβάλνι, αυτό δεν είναι το τέλος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι έζησε και πέθανε για τα ιδανικά και τις αξίες στα οποία πίστευε και για τα οποία αγωνιζόταν. Σε μια χώρα με μικρή δημοκρατική παράδοση, ο Ρωσοουκρανός πολιτικός και ακτιβιστής κατάφερε να κινητοποιήσει για ευγενείς σκοπούς χιλιάδες νέους ανθρώπους. Αποκάλυψε τη συστημική διαφθορά που καταληστεύει τον πλούτο της Ρωσίας και διώχνει από τη χώρα χιλιάδες μορφωμένους πολίτες και ικανούς επαγγελματίες. Στηλίτευσε την άδικη εισβολή στην Ουκρανία που έχει αιματοκυλίσει μια αδελφική χώρα και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Απέναντι σε ένα βάναυσο καθεστώς που βασανίζει και δολοφονεί όσους αντιστέκονται, αυτός έμεινε όρθιος και γενναίος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο άδικος θάνατός του θα εμπνεύσει, μέσα και έξω από τη Ρωσία, όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Πριν από τον Ναβάλνι, η Αννα Πολιτκόφσκαγια, η Νατάλια Εστεμίροβα και ο Μπορίς Νεμτσόφ δολοφονήθηκαν για να κλείσουν το στόμα τους.

Τόση είναι η ανασφάλεια του καθεστώτος, που κανείς δεν πρέπει να ασκήσει, δημόσια ή ιδιωτικά, κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί πλέον σταλινικές πρακτικές για να επιβάλλει τον τρόμο σε μια σαστισμένη και απελπισμένη κοινωνία.

Τώρα ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του απέναντι στον ρωσικό λαό. Παρά την εγκληματική συμπεριφορά του καθεστώτος, η Ρωσία παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Μια σπουδαία χώρα με σπουδαίους ανθρώπους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει όμως προκαλέσει ένα κύμα ρωσοφοβίας στην Ευρώπη, το οποίο συχνά στρέφεται εναντίον απλών Ρώσων πολιτών. Ενας λαός που έχει προσφέρει με τον πολιτισμό του τόσο πολλά στην ανθρωπότητα δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση. Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αντιφρονούντων θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή, εντός ή εκτός Ρωσίας. Μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή, η Δύση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τη ρωσική κοινωνία. Αλεξέι, αυτό δεν είναι το τέλος.

* Ο κ. Μάνος Καραγιάννης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Reader in International Security στο King’s College London.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT