Ασία Αμπντουλάχ στην «Κ»: Η Τουρκία επιχειρεί εθνοκάθαρση των Κούρδων της Συρίας

Ασία Αμπντουλάχ στην «Κ»: Η Τουρκία επιχειρεί εθνοκάθαρση των Κούρδων της Συρίας

Τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί πολέμους γενοκτονίας, αλλά ένας λαός δεν μπορεί να εξαφανιστεί με πόλεμο.

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχιζόμενες επιδρομές της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Ροτζάβα (αυτοδιοικούμενες περιοχές στη βόρεια και ανατολική Συρία) έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), υποστηρίζει η συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), Ασία Αμπντουλάχ. Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας της, η κ. Αμπντουλάχ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, όπου θα εκπροσωπήσει το κόμμα της στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μίλησε για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Γάζας και τη βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ενώ κατήγγειλε την Αγκυρα για επιχειρούμενη εθνοκάθαρση σε βάρος του κουρδικού στοιχείου.

– Οι πόλεμοι της Ουκρανίας και της Γάζας έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις στις κουρδικές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Δώστε μας μια εικόνα της κατάστασης.

– Οι επιθέσεις της Τουρκίας στη Ροτζάβα, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι διαφόρων εθνοτήτων, συνεχίζονται, πλήττοντας όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και πολιτικές υποδομές. Το περασμένο φθινόπωρο, επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών και drones κατέστρεψαν το μοναδικό κέντρο νεφρού της περιοχής μας, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, τυπογραφεία κ.ά. Από πλευράς διεθνούς κοινότητας, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για πολιτική επίλυση του Συριακού, ενώ το καθεστώς Ασαντ είναι πολύ αδύναμο για να ανοίξει μια προοπτική λύσης. Στο Αφρίν οι Τούρκοι χτίζουν καταυλισμούς εποίκων με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης. Η στρατηγική του τουρκικού κράτους είναι να αδειάσει αυτές τις περιοχές από το κουρδικό στοιχείο, να το εξαναγκάσει στην προσφυγιά. Αυτή η πολιτική προσφέρει ευκαιρίες στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να ξαναζωντανέψει. Σε πολλές περιοχές οργανώνεται και πραγματοποιεί εκ νέου επιθέσεις. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσής του είναι μεγάλος.

– Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την πολιτική επίλυση του Συριακού;

– Στόχος μας είναι μια δημοκρατική, αποκεντρωμένη Συρία, με συμμετοχή και αντιπροσώπευση όλων των λαών της χώρας, που όπως γνωρίζετε περιλαμβάνει πολλές εθνότητες και θρησκείες. Μέχρι τώρα, οι διεθνείς προσπάθειες αφορούσαν μόνο το καθεστώς Ασαντ και ένα τμήμα της αντιπολίτευσης. Οι Κούρδοι και άλλα τμήματα του πληθυσμού έμειναν απέξω. Επιδιώκουμε στο νέο συριακό σύνταγμα να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

– Στις αρχές Φεβρουαρίου, έξι Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε επίθεση φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ντέιρ Αλ Ζορ. Φοβάστε ότι ο πόλεμος της Γάζας με όλες τις προεκτάσεις του μπορεί να σας τοποθετήσει ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά;

– Οι εντάσεις διαπερνούν ολόκληρη την περιοχή και ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης είναι υπαρκτός, ενώ υπάρχουν δυνάμεις, ιδίως το Ιράν και το καθεστώς Ασαντ, που φιλοδοξούν να αποκομίσουν κέρδη. Στη Ροτζάβα, αφού νικήσαμε το ISIS, δημιουργήσαμε μια περιοχή όπου διαφορετικοί λαοί μπορούν να ζουν με ειρήνη, ασφάλεια και δημοκρατία, κάτι που σε πολλούς δεν αρέσει. Στην ευρύτερη περιοχή διεξάγεται ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπων. Εμείς δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού του πολέμου. Οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν τις αντιθέσεις τους με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, αλλά αυτά δεν είναι δικά μας προβλήματα.

– Οι Κούρδοι, όπως και οι Παλαιστίνιοι, είναι λαός χωρίς κράτος. Πώς αισθάνεστε με όσα συμβαίνουν στη Γάζα;

– Τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί πολέμους γενοκτονίας, αλλά ένας λαός δεν μπορεί να εξαφανιστεί με πόλεμο. Στον πόλεμο της Γάζας και από τις δύο πλευρές σκοτώνονται άμαχοι. Ολες οι ζωές αξίζουν το ίδιο, είτε είναι από την πλευρά της Παλαιστίνης είτε από εκείνη του Ισραήλ. Θα θέλαμε να δούμε Εβραίους και Παλαιστινίους να ζουν μαζί σε ειρήνη και ηρεμία.

– Οι Αμερικανοί σας στήριξαν στο πλαίσιο του κοινού αγώνα εναντίον του ISIS. Φοβάστε ότι η πρόσφατη βελτίωση των σχέσεών τους με τον Ερντογάν (πράσινο φως της Αγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον για τα τουρκικά F-16) θα είναι σε βάρος σας;

– Η σχέση μας με τη διεθνή αντιτρομοκρατική συμμαχία κατά του ISIS αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πολιορκίας του μαρτυρικού Κόμπανι. Η στρατιωτική συμμαχία εξακολουθεί να έχει τη σημασία της γιατί ο κίνδυνος του ISIS δεν έχει εκλείψει. Στο πολιτικό επίπεδο, όμως, δεν ανήκουμε σε κανένα μπλοκ, επιλέγουμε τον Τρίτο Δρόμο της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης και της ανεξαρτησίας. Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ήταν κάτι φυσιολογικό, αφού και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα οι τακτικής φύσης διαφορές τους να μην αναιρούν τις στρατηγικές τους σχέσεις. Απόδειξη ότι οι Αμερικανοί δεν αντέδρασαν στις αλλεπάλληλες τουρκικές εισβολές στη Ροτζάβα.

– Πώς βλέπετε την πρόσφατη βελτίωση της ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

– Δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ οποιωνδήποτε κρατών. Είμαστε εναντίον του να γίνεται κάτι τέτοιο σε βάρος του λαού μας. Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που το τουρκικό κράτος έρχεται σε επαφή με ένα άλλο, στο τραπέζι βρίσκεται και το Κουρδικό. Επιδιώκουν να εκμαιεύσουν από τους εκάστοτε συνομιλητές τους οφέλη σε βάρος μας, είτε με απειλές είτε με κάποιο δέλεαρ. Το μήνυμά μας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό είναι: μη γίνετε συνένοχοι σε αυτήν την πολιτική γενοκτονίας εις βάρος του λαού μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή