Εσθονία: Σύλληψη 10 υπόπτων για επιθέσεις που φέρονται να έγιναν με ρωσική εντολή

Εσθονία: Σύλληψη 10 υπόπτων για επιθέσεις που φέρονται να έγιναν με ρωσική εντολή

Πρόκειται για άτομα ύποπτα για διάπραξη ενεργειών για λογαριασμό ρωσικών ειδικών υπηρεσιών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κρατική Ασφάλεια (KaPo) της Εσθονίας έχει συλλάβει 10 υπόπτους για βανδαλισμό των αυτοκινήτων του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, Λάουρι Λαάνεμετς, και του διευθυντή της ιστοσελίδας Delfi, Αντρέι Σουμάκοφ, όπως μετέδωσε ο εσθονικός τηλεοπτικός σταθμός ERR.

Η Κρατική Εισαγγελία της Εσθονίας ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, η KaPo συνέλαβε 10 άτομα ύποπτα για διάπραξη ενεργειών για λογαριασμό ρωσικών ειδικών υπηρεσιών.

Ανάμεσα στους υπόπτους είναι και όσοι προκάλεσαν ζημιές στα αυτοκίνητα του υπουργού και του δημοσιογράφου. Οι έξι στους 10 συλληφθέντες παραμένουν αυτή τη στιγμή υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τρίινου Ολεφ, μεταξύ των συλληφθέντων είναι πολίτες της Εσθονίας, πολίτες της Ρωσίας και άτομα με διπλή υπηκοότητα, η ηλικία των υπόπτων είναι άνω 30.

Οι ύποπτοι έλαβαν χρήματα για τις πράξεις τους. «Τα ποσά δεν ήταν τόσο σημαντικά, αλλά τα χρήματα ήταν σίγουρα ένα από τα κίνητρα», τόνισε η γενική διευθύντρια της KaPo Μάργκο Πάλοσον.

Σύμφωνα με την ίδια, υπήρχε καταμερισμός εργασίας μεταξύ των κρατουμένων: Αλλοι ασχολούνταν με την εκπαίδευση, άλλοι πήγαν και διέπραξαν τις εγκληματικές τους πράξεις.

Σύμφωνα με τις υποψίες των αρχών, οι συλληφθέντες γνώριζαν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. «Κυρίως στρατολογήθηκαν μέσω ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά μεταξύ των κρατουμένων υπήρχαν και κάτοικοι της Ρωσίας, οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπήρχαν παραγγελίες για συγκεκριμένα μνημεία. Εμείς αποτρέψαμε μέρος των σχεδίων, αυτοί οι άνθρωποι είχαν πρόθεση να σπάσουν μερικά ακόμη αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν γνωστοί στο παρελθόν στην αστυνομία. Δεν αποκλείουμε να αυξηθεί ο αριθμός των υπόπτων», πρόσθεσε η Μ. Πάλοσον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας δείχνουν ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συντόνισαν μια υβριδική επιχείρηση κατά της ασφάλειας της Δημοκρατίας της Εσθονίας στην οποία συμμετείχαν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν.

«Από όσο γνωρίζει η αστυνομία της Ασφάλειας, σκοπός αυτής της επιχείρησης ήταν να σπείρει φόβο και να δημιουργήσει ένταση στην εσθονική κοινωνία», πρόσθεσε η εισαγγελία.

Πηγή: Ukrinform

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή