Ο κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα

Ο κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα

Ο Βαλέρι Γκερασίμοφ απένειμε μετάλλια στους στρατιώτες που συμμετείχαν στην κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, επισκέφθηκε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, για να συζητήσει τα επόμενα βήματα μετά την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα, όπως μετέδωσαν σήμερα Τετάρτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες Τρίτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα προωθηθούν περαιτέρω στην Ουκρανία, για να αξιοποιήσουν την επιτυχία τους στο πεδίο της μάχης, μετά την πτώση της πόλης Αβντιίβκα, όπου, όπως είπε, τα ουκρανικά στρατεύματα προέβησαν σε άτακτη φυγή.

Απονομή μεταλλίων

Ο Γκερασίμοφ απένειμε μετάλλια προς τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην κατάληψη της Αβντιίβκα, ενώ του δόθηκε αναφορά από τον διοικητή που ήταν υπεύθυνος για τη ρωσική επίθεση, τον αντισυνταγματάρχη Αντρέι Μορντβίστεφ, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στο CNN ότι η Αβντιίβκα δεν θα είχε πέσει εάν το Κίεβο είχε λάβει όπλα, τα οποία καθυστέρησαν εξαιτίας της αποτυχίας του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει μεγάλο πακέτο βοήθειας.

Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης πέρυσι, η Μόσχα επιχειρεί να επιφέρει πλήγμα στις ουκρανικές δυνάμεις, την ώρα που το Κίεβο προετοιμάζει νέα μεγάλη κινητοποίηση.

Η σημασία της Αβντιίβκα

Ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αβντιίβκα, πόλη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, παραχωρώντας στη Ρωσία τη μεγαλύτερη νίκη της στα πεδία των μαχών έπειτα από την αποτυχία της αντεπίθεσής του το περασμένο καλοκαίρι.

Η Αβντιίβκα, πόλη με περίπου 34.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Μολονότι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, εξακολουθούσαν να παραμένουν σε αυτή περίπου 900 κάτοικοι, σύμφωνα με τοπικές αρχές.

Η Μόσχα θεωρεί πως με την κατάληψή της, θα γίνει πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να βομβαρδίζουν το Ντονέτσκ.

Η πόλη είχε πέσει για βραχύ χρονικό διάστημα, τον Ιούλιο του 2014, στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, όμως ανακαταλήφθηκε από τον ουκρανικό στρατό, που τη μετέτρεψε σε φρούριο και παρέμεινε στα χέρια του μετά την εισβολή, παρότι απέχει ελάχιστα από το Ντονέτσκ, πρωτεύουσα των αυτονομιστών για δέκα χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT