Γερουσιαστής Μέρφι: Οι δεσμοί ΗΠΑ – Τουρκίας έχουν πλέον σημαντική δυναμική

Γερουσιαστής Μέρφι: Οι δεσμοί ΗΠΑ – Τουρκίας έχουν πλέον σημαντική δυναμική

O Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Μέρφι συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει σημαντική δυναμική στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, από την οποία οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν να επωφεληθούν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Μέρφι κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία.

Η επίσκεψη έρχεται μετά την έγκριση του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Αγκυρα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εδώ και καιρό τεταμένες με ανοιχτά σειρά ζητημάτων που κυμαίνονται από την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 έως την υποστήριξη των ΗΠΑ προς κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, την οποία η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατική ομάδα, και διάφορα άλλα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Σίγουρα υπάρχει κάτι πραγματικά νέο στη σχέση, και το αισθανθήκαμε πολύ έντονα σε όλες τις συναντήσεις μας χθες», δήλωσε ο Μέρφι στο Reuters έπειτα από συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

«Περίπλοκη συμμαχία»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για θετική τάση στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία να προχωρά, αφότου επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έπειτα από 20 μήνες καθυστέρησης.

Ο Μέρφι και η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν συναντήθηκαν με τον Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την υποστήριξη της Τουρκίας στο ζήτημα και να συζητήσουν τι θα ακολουθήσει.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια στιγμή σημαντικής δυναμικής για τη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας», είπε ο Μέρφι, με πολλά θέματα στα οποία μπορούν να προσπαθήσουν να επωφεληθούν οι δύο χώρες, όπως είπε, κάνοντας λόγο για «περίπλοκη συμμαχία με διακυμάνσεις».

Η σχέση με τη Ρωσία

Ο Μέρφι ανέφερε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, ιδίως η ανάγκη να συνεργαστούν στενότερα «για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να παρακάμπτει η Μόσχα τις αμερικανικές κυρώσεις».

Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι λαμβάνει μέτρα ώστε να μην αποτελεί ρωσικό «καταφύγιο».

«Η ψηφοφορία για τη Σουηδία και η απόφαση για τα F-16 θα μας διευκολύνουν να συνεργαστούμε στενότερα για την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων», δήλωσε ο Μέρφι.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα για πρόοδο στο θέμα της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400, το οποίο ώθησε την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας το 2020.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT