Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στους επικεφαλής της φυλακής όπου πέθανε ο Ναβάλνι

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στους επικεφαλής της φυλακής όπου πέθανε ο Ναβάλνι

«Οι υπεύθυνοι για τη βάναυση μεταχείριση του Ναβάλνι δεν πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση - θα τους καταστήσουμε υπεύθυνους», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία επέβαλε σήμερα, Τετάρτη, κυρώσεις σε έξι άτομα που διηύθυναν το σωφρονιστικό κέντρο της Αρκτικής, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι την περασμένη εβδομάδα.

Σε όσους επιβλήθηκαν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής και των πέντε αναπληρωτών επικεφαλής του σωφρονιστικού κέντρου, θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία. Επιπλέον, «παγώνουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως εξήγησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είδαν τον Ναβάλνι ως απειλή»

«Είναι σαφές ότι οι ρωσικές αρχές είδαν τον Ναβάλνι ως απειλή και προσπάθησαν επανειλημμένα να τον φιμώσουν», ανέφερε ο Κάμερον σε δήλωσή του.

«Οι υπεύθυνοι για τη βάναυση μεταχείριση του Ναβάλνι δεν πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση – θα τους καταστήσουμε υπεύθυνους», πρόσθεσε.

H Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει κυρώσεις σε απάντηση για τον θάνατο του πολιτικού, σφοδρού επικριτή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο χώρες της Δύσης έχουν κατηγορήσει το Κρεμλίνο.

Παραβιάσεις δικαιωμάτων

Ο Βαντίμ Κονσταντίνοβιτς Καλίνιν, ο οποίος φέρεται να επέβλεπε τις φυλακές όπου ο Ναβάλνι κρατούνταν στην απομόνωση για έως και δύο εβδομάδες κάθε φορά, είναι μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αλλα πέντε άτομα έχουν επίσης στοχοποιηθεί για «δραστηριότητα που παραβιάζει το δικαίωμα να μην υποβάλλεται κάποιος σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία και το δικαίωμα στη ζωή», αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση.

Αναλυτικά, τα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις είναι τα εξής:

  • Συνταγματάρχης Βαντίμ Κονσταντίνοβιτς Καλίνιν – επικεφαλής του σωφρονιστικού κέντρου
  • Αντισυνταγματάρχης Σεργκέι Νικολάεβιτς Κορτσχόφ – αναπληρωτής επικεφαλής
  • Αντισυνταγματάρχης Βασίλι Αλεξάντροβιτς Βίντριν – αναπληρωτής επικεφαλής
  • Αντισυνταγματάρχης Βλαντίμιρ Ιβάνοβιτς Πιλίπτσικ – αναπληρωτής επικεφαλής
  • Αντισυνταγματάρχης Αλεξάντρ Βλαντιμίροβιτς Γκολιάκοφ – αναπληρωτής επικεφαλής
  • Συνταγματάρχης Αλεξάντρ Βαλέριεβιτς Ομπράζτσοφ – αναπληρωτής επικεφαλής

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την καταπιεστική φύση του ρωσικού συστήματος», δήλωσε ο Κάμερον.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιβάλλουμε σήμερα κυρώσεις στους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των φυλακών που ήταν υπεύθυνοι για την κράτησή του στο σωφρονιστικό κέντρο όπου πέρασε τους τελευταίους του μήνες», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον είχε υποσχεθεί δράση για το ζήτημα το Σάββατο, ενώ το Λονδίνο κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για να καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις ρωσικές αρχές «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Η Ρωσία, η οποία έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στον θάνατο του 47χρονου πρώην δικηγόρου, δήλωσε το Σάββατο ότι είναι απαράδεκτο να παρεμβαίνει η Βρετανία στις εσωτερικές της υποθέσεις.

«Πράσινο» της Ε.Ε. για το 13ο πακέτο κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέτασε αυτή την εβδομάδα την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, ενώ η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, δήλωσε ότι ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για τον θάνατο του συζύγου της.

Η Γερμανία, η Λιθουανία και η Σουηδία ήταν μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που ζήτησαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον θάνατο του Ναβάλνι, καθώς και για τον διετή πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας στη σχετική λίστα σχεδόν 200 οντότητες και άτομα που κατηγορούνται για βοήθεια προς τη Μόσχα, προμήθειες όπλων ή για εμπλοκή σε απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή