ΗΠΑ: Το διπλό πρόσωπο του Σμιρνόφ

ΗΠΑ: Το διπλό πρόσωπο του Σμιρνόφ

Με GPS θα κυκλοφορεί ο πληροφοριοδότης του FBI έως τη δίκη του – Είχε «υψηλές διασυνδέσεις» με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πληροφοριοδότης του FBI, ο 43χρονος Αλεξάντερ Σμιρνόφ, που προσφάτως αποκαλύφθηκε πως έλεγε εν γνώσει του ψέματα σχετικά με δήθεν παρασπονδίες της οικογένειας Μπάιντεν, αποδείχθηκε χθες ότι διέθετε «υψηλές διασυνδέσεις» με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Ο Σμιρνόφ κατηγορείται πως προσπάθησε να πείσει το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του, Χάντερ, δωροδοκήθηκαν με ένα εκατ. δολάρια από την ουκρανική εταιρεία Burisma η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να την προστατεύσουν από εισαγγελική έρευνα στις ΗΠΑ.

Οι ισχυρισμοί του Σμιρνόφ απεδείχθησαν εντέλει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των Ρεπουμπλικανών να αμαυρώσουν το δημόσιο προφίλ του Μπάιντεν. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας κατά την επιστροφή του από υπερατλαντικό ταξίδι. Αρχικά οι τοπικές αρχές ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος έως τη δίκη του με το επιχείρημα ότι δεν έχει σχέσεις με την πολιτεία της Νεβάδα ούτε την πόλη του Λας Βέγκας. Χθες, όμως, ο γενικός δικαστής Ντάνιελ Αλμπρεγκτς αποφάσισε ότι ο κατηγορούμενος θα παρακολουθείται με GPS έως τη δίκη του και θα πρέπει να παραμείνει στην κομητεία Κλαρκ όπου συνελήφθη. Επιπλέον, του απαγορεύθηκε το δικαίωμα να αιτηθεί καινούργιο διαβατήριο.

Ο Σμιρνόφ αρνήθηκε να μιλήσει σε δημοσιογράφους για το γεγονός καθώς έβγαινε από την αίθουσα του δικαστηρίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι αποκάλυψε τις επαφές του με τις μυστικές υπηρεσίες στον υπεύθυνο του FBI, λέγοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις επαφές –τις οποίες οι εισαγγελείς περιέγραψαν ως «εκτεταμένες και εξαιρετικά πρόσφατες»– για να φύγει από τις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς επεσήμαναν επίσης πως ο Σμιρνόφ είπε στις Αρχές ότι είχε μόνο 1.500 δολάρια σε μετρητά και 5.000 δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ στην πραγματικότητα είχε πρόσβαση σε περίπου 6 εκατ. δολάρια σε «ρευστά κεφάλαια».

«Το γεγονός ότι ο Σμιρνόφ παρουσίασε ψευδώς τα περιουσιακά του στοιχεία και μόνο θα έπρεπε να προκαλέσει την κράτησή του, διότι δείχνει ότι, με την πρώτη ευκαιρία, δεν παρείχε αληθινές και πλήρεις πληροφορίες στις υπηρεσίες», επισημαίνουν οι εισαγγελείς.

Τον Δεκέμβριο του 2023, αναφέρει η νομική κατάθεση, ο Σμιρνόφ συμμετείχε σε συνάντηση στο εξωτερικό με «υψηλόβαθμο μέλος συγκεκριμένης ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού». Ο Σμιρνόφ είπε στον ανώτερό του στο FBI ότι έμαθε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει «αρκετές» τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο από επιφανείς ανθρώπους των ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν διευκρινίζεται ούτε το ξενοδοχείο ούτε η τοποθεσία του.

Ο Σμιρνόφ φέρεται να είπε ότι οι υποκλαπείσες ηχογραφήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «kompromat» (συμβιβαστικό υλικό) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι είχε ως κίνητρο την αντιπάθειά του για τον πρόεδρο, ενώ εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 25 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή